Annons

Fordon körde i diket i Europa

Biltillverkare fanns bland förlorarna i Europa under onsdagen, sedan sektorn pressats i USA redan i tisdags. Telekom lyckades dock till viss del hålla emot nedgången sedan flera investmentbanker höjt sina rekommendationer för sektorn. På ledande börser gick index åt olika håll, med stigande kurser i London.


Omkring klockan
17.40 hade Bloomberg European 500 gått ned 0,9 procent medan DJ Euro Stoxx 50 var 0,7 procent lägre. Bilindex gick ned 3,7 procent medan teleoperatörer gick upp 0,3 procent, enligt Bloomberg European 500.

DAX i Frankfurt, som under dagen var nere på nivåer som inte har noterats sedan september 1996, hade hämtat sig något under sena eftermiddagen och noterades på -1,2 procent.

"Ingen har sett något liknande. Det är som om ekonomin hade stått stilla i flera år", säger Boris Schakowski, förvaltare vid Union Investment, till Bloomberg News.

Volkswagen meddelade att det stoppar produktionen vid sin huvudfabrik i Tyskland under två veckor. Volkswagen handlades ned 5,8 procent och Daimlerchrysler backade 5,5 procent.

Mot strömmen gick SAP, som steg 9,3 procent sedan Commerzbank höjt sin rekommendation till behåll från minska.

I Paris var CAC 40 ned 1,4 procent. Även här föll bilrelaterade bolag med Michelin ned 4,5 procent. Renault betalades 4,1 procent lägre medan Peugeot backat 3,6 procent.

"Vi säljer biltillverkare. Med liten ekonomisk tillväxt kan investeringar i bilar vara en av de första sakerna som konsumenterna drar in på", säger Vincent Salle, förvaltare vid Cardif Asset Management, till Bloomberg News.

Telekom gick lite bättre sedan Merrill Lynch höjt rekommendationen för teleoperatörer till neutral från undervikt. CSFB uppgraderar samtidigt tillverkare av telekomutrustning från underweight till market weight.

Alcatel noterades 3,9 procent högre på 2:39 euro. CSFB höjer riktkursen från 5 till 6 euro med en neutral rekommendation.

Londonbörsen gick emot strömmen och FTSE 100 index låg 0,3 procent högre. Abbey National steg för tredje dagen i rad, upp 6,6 procent till 590,5 pence, på fortsatt optimism att banken ska bli uppköpt.

BAE Systems var största förloraren i FTSE, med ett fall på 8,8 procent. Uppgifter om att General Electrics flygmotorenhet inte tror på en återhämtning för flygindustrin förrän 2005 tyngde. Även Rolls-Royce backade, ned 3,0 procent.

BT steg 6,4 procent efter en positiv analys av Merrill Lynch. MMO2 sjönk däremot 0,6 procent sedan bolagets VD varnat för att prisregleringar i Storbritannien kan tvinga MM02 att halvera sina 3G-investeringar.

Spirent, som tillverkar testutrustning för telekomsektorn, rasade 67,0 procent till 9,25 pence. Bolaget varnar för att andra halvårets rörelseresultat blir betydligt lägre än första halvårets.

Logica föll 10,8 procent till 120,25. CSFB ser utrymme att rationalisera bort 3.200 tjänster för en kostnad som uppskattas till 160 miljoner pund om samgåendet med CMG går igenom. CSFB bedömer dock att ett eventuellt samgående kan bli extremt svårt med tanke på arbetsmarknadslagstiftningen.

KFX i Köpenhamn föll 2,2 procent medan OBX i Oslo slutade 0,7 procent lägre. Telenor handlades ned 4,1 procent, sedan myndigheter påfört bolaget ökade skatteförpliktelser med 2,41 miljarder norska kronor för 2001.

I Helsingfors var det inte riktigt lika dystert som på övriga håll. Kraftbolaget Fortum steg 4,2 procent och gav kraft åt HEX Generalindex, som lyckades lysa upp börsmörkret med +0,1 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?