Annons

Skandia på åttaårslägsta efter nytt ras

Efter en inledande uppgång vände Stockholmbörsen ned för att stänga 1,4 procent lägre. För Skandia fortsatte raset och aktien noterade den lägsta noteringen på åtta år. Carnegie gick däremot mot strömmen och steg. Omsättningen var fortsatt låg, totalt bytte aktier för 7,5 miljarder kronor.


Tisdagseftermiddagens nedgång skedde trots att USA-börserna öppnat stigande.
"Förvånansvärt avvaktande. Omsättningen var anmärkningsvärt låg. Förr om åren har det alltid dykt upp fyndköpare när börsen backat kraftigt under ett antal dagar men det har inte skett efter de senaste veckornas ras. Ingen vågar sticka ut hakan och ta några positioner", kommenterade en mäklarchef.

Ericsson fortsatte backa och föll 2,9 procent till 3,70 kronor. Nokia, som var tisdagens mest omsatta aktie, var oförändrad vid 121 kronor.
"Man kan inte längre jämföra Ericsson och Nokia. Nokia är först och främst ett konsumentvaruföretag som tjänar pengar på sina telefoner medan Ericsson är i det närmaste konkursvärderat då de är helt beroende av den genomklappade systemmarknaden", förklarade mäklarchefen.

Telekomunderleverantören Allgon vände ned i slutminuterna och föll 14 procent till 8,15 kronor men endast 700 aktier mäklades till den nivån.

För sparandejätten Skandia fortsatte utförsresan under betydligt större handelsvolymer. Ytterligare 12 procent av börsvärdet gick upp i rök, sista betalkurs blev 10,90 kronor. Senast aktien befann sig på samma nivå var juli 1994.

"Uppenbarligen finns det ett gigantiskt säljmaterial ute i Skandia när den slaktas på det här viset dag efter dag. Inga specifika nyheter tyngde mer än lösa rykten om en kommande nyemission vilket det har talats om i veckor", sa en mäklare.

För bankerna var utvecklingen blandad. SEB återhämtades 0,7 procent till 70,50. Nordea backade 0,6 procent till 31,50 kronor medan Svenska Handelsbanken tappade 1,9 procent till 105 kronor.

Carnegie vände upp och steg 11 procent till 35 kronor. Aktien har utvecklats svagt den sista tiden, inför tisdagen hade Carnegie tappat 36 procent på sju börsdagar. Tittar man lite länge bak är bilden än mer dyster. Hugade spekulanter betalade för ett drygt år sedan vid introduktionen, som övertecknades 30 gånger, 115 kronor för Carnegie-aktien. Sedan dess är tappet 69 procent, tisdagens lyft inräknat.

"Inget speciellt om Carnegie på ryktesfronten men aktien har rasat till så låga nivåer att små uppgångar leder till procentuellt stora lyft. På köpsidan var det blandad kompott, de flesta banker och institutioner var inne och köpte", sa mäklarchefen.

Bemanningsföretaget Poolia backade 3,3 procent till 14,50 kronor.
"Poolia är en aktie där handeln nästan varit obefintlig. Hela tisdagens omsättning bestod av en stor post som internmäklades av Handelsbanken. Poolia värderas nu under det egna kapitalet, även om man räknar bort goodwill. Värderingen är i nivån med den egna kassan och vissa verkar nu ha uppmärksammat den låga värderingen", sa mäklarchefen.

Programvaruföretaget IFS vände ned och backade 5 procent till 4 kronor. Inför tisdagen hade aktien på en vecka lyft 35 procent. Flera insiders har köpt aktier i bolaget. Bland dessa återfinns bland annat vice VD och den namnkunnige styrelseordföranden Gustaf Douglas.

"Samma fenomen som Poolia. Bolaget värderas under det egna kapitalet, även justerat för goodwill. Att insiders har köpt har också bidraget till de senaste dagarnas lyft. Aktien stod på plus under nästan hela dagen men föll vid 17-tiden vilket jag tror berodde på vinsthemtagningar", sa mäklarchefen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?