1515

Banker rasade i Tokyo

Tokyobörsen upplevde den största nedgång under måndagen på över tre månader. Banksektorn ledde nedgången på oro för att regeringen kommer att strama åt problemtyngda långivare.

Nikkei 225 sjönk 3,8 procent till 8.688 och det bredare Topix backade 3,5 procent.

"Det kommer att ske en försämring innan en återhämtning och det ökar risken för en hård landning", säger John Wilson, förvaltare vid HSBC Asset Management, enligt Bloomberg News (BN).

Japan kommer att presentera en plan för att hantera bankernas dåliga lånesituation och det kommer att ske "vissa konkurser", uppgav finansministern Heizo Takenaka, enligt BN.

Banksektorn gick ned 5,9 procent som grupp, enligt Topix. UFJ sjönk 11,9 procent och Mizuho Holdings backade 7,6 procent.

Vinstvarningen från den amerikanska datalagringsjätten EMC bidrog till nedgångar bland exportbolagen i Asien. Sony och LG Electronics pressades av vinstvarningen.

Biltillverkarna tyngdes samtidigt av oro för att de stängda hamnarna på den amerikanska västkusten kommer att leda till försenade leveranser och ökade kostnader.

"Om stängningen drar ut på tiden kommer den att ha en negativ effekt på de flesta exportbolag inklusive biltillverkare. Folk är redan pessimistiska kring den ekonomiska återhämtningen i USA", säger Chang Jae Won, vid Dongbu Investment, enligt BN.

Även i övrigt märktes nedgångar. Hangseng index i Hongkong var omkring klockan 8.40 ned 2,0 procent.

Weighted Index i Taiwan slutade ned 3,5 procent och koreanska Kospi 100 index gick ned 3,8 procent. Singaporebörsens Straits Times index steg däremot 0,7 procent. (Direkt)


Innehåll från Atlant FonderAnnons

Så återinvesterar du vinsterna du gjort på börsen

Ännu ett starkt börsår närmar sig sitt slut. Det kan finnas anledning att agera med försiktighet under 2022, så nu kan det vara läge att plocka hem vinsterna och samtidigt återinvestera dem i ett långsiktigt alternativ med låg risk och god avkastning.

Den senaste gången börsen kraschade var i mars 2020 då pandemin blev ett faktum, och påverkade både börser och kreditmarknader världen över. Sen dess har marknaden återhämtat sig kraftfullt. Men enligt många bedömare är det inte längre en fråga om utan när en större nedgång återigen kan vara ett faktum, även om det fortsatt ser ljust ut med en spirande ekonomi, goda företagsvinster och låga räntor.

Vilka alternativ finns det när man tar hem vinster och samtidigt vill ha en vettig avkastning? Det många tänker på i första hand är företagsobligationsfonder. Men, det finns andra alternativ. 

Riskminimering och god avkastning

Ett sådant alternativ är Atlant Opportunity – en marknadsneutral och absolutavkastande alternativ fond som har ambitionen att skapa en positiv avkastning oavsett börsutvecklingen. Fondens fokus är att minimera risker för att ge en jämn och robust avkastning.

– Opportunity ska leverera en hög riskjusterad avkastning som antingen höjer avkastningen i portföljen utan att höja risken, eller sänker risken utan att sänka avkastningen. Den ska helt enkelt fungera som en byggsten i den trygga delen av en bred portfölj, säger säger Taner Pikdöken, förvaltare på Atlant Fonder.

De senaste fem åren har gruppen svenska företagsobligationer gett en avkastning på mellan 10–20 procent beroende på vilken risk fonden har tagit. Under motsvarade tid har Opportunity skapat en avkastning på cirka 30 procent.

Stabil även under pandemin

Även kreditmarknaden kraschade i mars 2020. Opportunity klarade dock nedgången bra, vilket till stor del kan förklaras av fondens stora kassa samt de skydd fonden använder mot stökiga marknader. 

– Vi sålde inte en enda obligation utan kunde istället agera köpare. När andra är stressade säljare vill vi alltid kunna vara köpare, säger Taner Pikdöken.

Opportunity uppvisade en snabb uppgång och stängde året på 5,9 procent. I år är avkastningen 6,6 procent (per den 12 november 2021). Opportunity blev under 2020 utsedd till ”Årets bästa hedgefond 2019” av Privata Affärer.

Om Atlant Fonder

Atlant Fonder är ett fristående fondbolag grundat 2006 som driver aktiv förvaltning av fem alternativa investeringsfonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. Målet är att leverera en hög riskjusterad avkastning. Atlant Fonders vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 7 miljarder.

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?