Annons

Uppåt trots dyster amerikansk statistik

Stockholmbörsen fortsatte att präglas av optimism. Under torsdagen lyckades börsen skaka av sig dålig USA-statistik. Men viss dämpning i börsuppgången blev det dock efter amerikanskt vapenskrammel i mellanöstern. Saxindex steg 1,9 procent och till vinnarna hörde Skandia, ABB och lastbilsjätten Scania som avancerade efter rapport. Totalt bytte aktier värda 9,5 miljarder kronor ägare.


Torsdagen inleddes med en uppgång efter onsdagens starka utveckling på USA-börserna. Under eftermiddagen presenterades amerikansk statistik i form av BNP-siffror och inköpschefsindex. I båda fall var siffrorna rejält under förväntan och börsen backade för att vända upp efter bara några minuter då investerarna repat nytt mod. Strax innan 17:00 steg oljepriset efter ett amerikanskt utspel i Irak-frågan och Saxindex, som som mest hade gått upp 2,4 procent, föll tillbaka något.

"Den allmänna stämningen på börsen har förändrats enormt på bara några veckor. Nu söker man efter bra nyheter medan få tar notis om de dåliga som exempelvis USA-statistiken. Något stort köptryck vad det dock inte, uppgången kom av att det helt enkelt inte fanns några stora säljare. Ingen tvingas till tvångsförsäljningar, som tyngt tidigare, när det går upp", sa en mäklarchef som poängterade att torsdagens handel var mycket lugn eftersom många var lediga.

Scanias rapport för de nio första månaderna överraskade positivt. Lastbilsjätten gjorde ett resultat efter finansnetto på 2 462 Mkr att jämföra med analytikernas genomsnittliga förväntan på 2 416 Mkr. I resultatet ingår dock en reavinst på 550 Mkr. Aktien steg 2,5 procent till 145,50 kronor.

ABB återhämtades 7 procent till 12,30 kronor. Efter börsens stängning meddelade kreditinstitutet Moodys att ABB:s kreditbetyg sänks till skräpstatus.

Uppåt bar det även för medicinteknikföretaget Gambro som noterades stigande för tredje dagen i rad och under den tiden klättrat 18 procent, torsdagens lyft på 10 procent till 46 kronor inräknat. Aktien har utvecklats starkt i kölvattnet efter fredagens rapport och flera analyshus har justerat upp rekommendationerna för bolaget. Bland dessa Alfred Berg som nyligen höjt Gambro från öka till köp.

Även skogsjätten Holmen fortsatte uppåt efter tisdagens styrkebesked till rapport. Torsdagens lyft blev 2 procent till 228 kronor. Bland konkurrenterna steg Stora Enso med 1,6 procent till 95,50 kronor medan SCA backade i kölvattnet efter att investmentbanken Goldman Sachs sänkt vinstprognosen för bolaget.

Högt på vinnarlistan återfanns bioteknikföretaget Precise Biometrics som rusade efter att ha fått en produkt säkerhetscertifierad av amerikanska myndigheter. Sista betalkurs blev 10,20 kronor, en uppgång med 42 procent.

Försäkringsjätten Skandia lyckades effektivt skaka av sig sänkta rekommendationer efter onsdagens rapport. Goldman Sachs sänkte prognosen för 2002 och 2003 och BNP Paribas upprepade rekommendationen "sämre än marknaden". Trots de dystra analyserna fortsatte uppgången, plus 4,9 procent till 21,50 kronor.

Prospekteringsbolaget Riddarhyttan hörde till vinnarna efter ett lyft på 11 procent till 3,50 kronor.

Allt var emellertid inte positivt under torsdagen. Till förlorarna hörde krisdrabbade teleoperatören Utfors som tappade 8 procent till 79 öre. Detta sedan bolaget efter börsens stängning på onsdagskvällen levererat en brakförlust. Minus 745 Mkr blev resultatet för det tredje kvartalet men då ingår nedskrivningar med 550 Mkr.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?