1515

Negativ statistik ökar chansen för räntesänkning

Både konsumenternas och företagens förväntningar sjönk rejält i oktober. De negativa budskapen ökar sannolikheten för att Riksbanken ska sänka räntan om två veckor, men siffrorna fick inget märkbart genomslag på räntemarknaden.


"HIP:en var riktigt dålig, 2,2 ser mer ut som inflationsförväntningar än som CCI", säger en analytiker om siffran för konsumenternas förväntningar.

Den sjönk från 8,3 i september och är nu nere på nivåer som rådde efter terrorattackerna förra året.

Även konjunkturbarometern visade på sjunkande förväntningar bland företagen och utfallet inom industrin var betydligt lägre än väntat under tredje kvartalet. Siffrorna låg dock mer i linje med analytikernas förväntningar än siffrorna för hushållen. Alla tre delindex; makro-, mikro och konsumenternas förväntningar, sjönk vilket är ovanligt enligt KI.

Samtidigt visade en undersökning från Skop att hushållens förväntningar om svensk ekonomin sjunker. Dessutom är hushållen betydligt mer pessimistiska om sin egen ekonomi det kommande året.
"Det här ökar helt klart sannolikheten för en sänkning. Det vill till ett rejält rally på börserna för att de inte ska sänka", säger analytikern om sifferskörden.

Svenska obligationsräntor var vid lunchtid ned 3-4 punkter och nedgången för korträntor var aningen mindre.

Under eftermiddagen kommer amerikanska statistik över BNP för tredje kvartalet samt inköpschefsindex från Chicago-området som väntas få stor uppmärksamhet. Men dessa siffror är bara en försmak till fredagens föreställning som bjuder på det nationella inköpschefsindexet och syssselsättningsstatistiken för oktober.

De kan komma att avgöra Federal Reserves räntebeslut på onsdag nästa vecka enligt analytiker, och spekulationerna har ökat om att centralbanken kan sänka med hela 50 punkter.

Europeiska räntor backade också, men nedgångarna var mindre och räntegapet mellan den svenska och den tyska tioåriga obligationsräntan minskade 1 punkt till 55 punkter.

På valutamarknaden försvagades kronan lite mot både euron och dollarn och analytiker uppger att det är starka intressen på båda sidor. Rörelserna är generellt måttliga och kronan har handlats sidledes de senaste dagarna.
"Vi får nog vänta på mer definitiva besked om EMU innan det bär rör sig ner mot 9 kronor mot euron", säger en analytiker.

Euron handlades relativt stabilt mot dollarn efter nattens förstärkning mot 0,987. Även här står de amerikanska siffrorna i fokus. BNP-siffran släpps klockan 14.30 och en uppgång med 3,7 procent i beräknad årstakt väntas. Klockan 16.00 presenteras Chicagos inköpschefsindex och den spås visa att aktiviteten i tillverkningsindustrin mattas av. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?