1515

Skandia dagens vinnare

Börsen fortsätter i likhet med övriga europeiska börser i pendlandets tecken. Efter tisdagens fall vände saxindex för att stänga 2,6 procent upp. Bäst gick det inom it- och finansbranschen. Både Ericsson och rapporterande Skandia mer än återhämtade tisdagens kraftiga fall. Vad som bidrog till glädjen var en positiv öppning på Wall Street. Totalt omsattes aktier för 7,8 miljarder kronor.


På onsdagsmorgonen riktades
strålkastarna mot Skandia som släppte sin kvartalsrapport. Trots ett rörelseresultat för det tredje kvartalet lägre än de redan låga förväntningarna, klättrade Skandia 21,30 procent till 20,50 kronor. Upplyftande var bland annat annonseringen av ett större besparingsprogram än väntat. Vidare var vinstmarginalerna i den amerikanska nyförsäljningen av fondförsäkringar bättre än väntat.

"Skandias uppgång bör ses mot bakgrunden av tisdagens 14-procentiga ras. Ingen kan säga att rapporten var bra. Men den mottogs med lättnad eftersom bolaget inte flaggade för en nyemission. Kassaflödet var också tillfredsställande", säger en mäklare som överlag anser onsdagen vara lugn.

"Överlag återhämtar sig kurserna efter gårdagens fall som var obefogat högt", säger mäklaren.

It-sektorn återhämtade sig efter positiva uttalanden från franska Alcatel som under förmiddagen klättrade 19 procent på Parisbörsen. Bolaget är säker på att kunna visa vinst nästa år. Vidare räknar bolaget med en 10-procentig högre omsättning under det fjärde kvartalet jämfört med det tredje kvartalet. Men nyheten mottogs med viss skepsis i Stockholm.

"Jag undrar hur Alcatel kan ha den visibilitet det säger sig ha. Det är i för sig möjligt att det finns en positiv trend. Men jag har själv inte sett den i orderingångarna", säger en mäklare undrande.

På hemmaplan steg börsens mest omsatta aktie Ericsson 7,3 procent till 7,35 kronor. Den finska konkurrenten Nokia som var näst mest omsatt gick upp 3,7 procent till 154 kronor.

Glädjen spred sig även till telekomoperatörerna. Samtidigt som Telia var oförändrad på 28,90 kronor, steg både Europolitan och Tele2 6,2 respektive 7,6 procent för att stänga på 42,50 respektive 211,50 kronor. Men lillkonkurrenten Glocalnet överklassade dem alla med en 27-procentig uppgång, dock endast till 1,16 kronor.

Även Wall Street bidrog till uppgången. New York-börserna öppnade på plus efter bland annat nyheter från Citigroup. För att undvika intressekonflikter med investmentbanken planerar bankjätten tt lägga analys och mäkleri för privatpersoner i en separat enhet. En annan glädjande nyhet var att tillverkaren av dagligvaror, Unilever, för andra gången höjt sin vinstprognos. Det bedöms kunna ge stöd åt tillverkare av hushållsprodukter. Men tisdagens dystra amerikanska konsumentstatistik för oktober månad var den sämsta på nio år.

Skogsbolagen fortsatte upp. Skogsbolaget Holmen som i tisdags redovisade ett upplyftande kvartalsresultat på nära 700 Mkr, steg 3 procent till 223,50 kronor. Även branschkollegan SCA överträffade analytikernas förväntningar, både gällande omsättning och resultat. Aktien gick till följd av rapporten upp 1,6 procent till 279 kronor igår.

I dag släpper bland annat lastbilstillverkaren Scania och verkstadsföretaget Alfa Laval sina kvartalssiffror. Hur det går för Industrivärden får vi också svar på. I Tyskland kommer fokus ligga på jätten Deutsche Bank.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?