Annons

Ökat hopp om sänkt ränta lockade köpare till Wall Street

I går gick det åt massor med nervtabletter här på Börshuset. Den ena chocken efter den andra.

Först fick vi veta att de amerikanska konsumenterna är hypernervösa och inte vågar köpa mer än nödvändigt. Deras framtidstro är nu nere på nivåer som vi inte sett sedan 1993. Slut, finito med guldslipsar och blänkande vrålåk.
Eftersom vi omhuldade konsumenter normalt står för två tredjedelar av tillväxten i USA-ekonomin fick aktiemarknaden dåndimpen och rasade ned rejält. Dow Jones Index var ett tag på väg rakt genom den viktiga stödnivån 8.200.
Men det behövdes bara ett par rätt slutstrukna uppgraderingar för några företag för att optimismen skulle återvända.
Men sedan kablade plötsligt nyhetsbyråerna ut att en FedEx-lastbil exploderat på en väg nånstans i USA. Pang, sa det på skärmarna också. Indexen föll tillbaka snabbt. Blankarna rusade in på bred front. Alla trodde att Irakkonflikten redan tagit sin blodiga början, på hemmafronten.
Men vilken blåsning för en rad hedgefonder, även några av de större. Det var ingen Saddambomb utan en vanlig trafikolycka. Sorry, alla djärva blankare.
Och köparna tog snart tillbaka kommandot i ett otroligt indexrally under sista halvtimmens handel. Tyvärr var det inte så många av de stora institutionerna som orkade delta, trots att det börjar närma sig tid för "window-dressing".
Det som främst bidrog till att dra upp kurserna så våldsamt i slutet, ursäkten att köpa aktier igen var en massa prat på marknaden att Federal Reserve nu måste agera och sänka styrräntan redan vid nästa FOMC-möte den 6 november. Futurehandlarna är nu i natt till 85 procent säkra på en sänkning med minst en kvarts procent.
Men ta't lugnt, kära investerare, gårdagens övningar var bara en liten förtest för magnerverna, de viktigaste ekonomisiffrorna kommer på fredag. Då kan det bli riktigt häftigt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?