1515

Wall Street hukar sig inför krigshotet igen

Att tala om långsiktighet är ju en av Wall Streets eviga dygder. Men just nu sträcker sig inte tålamodet längre än till någon timme, i bästa fall.


Irak och krigshotet är det stora hotet mot den amerikanska aktiemarknaden, sedan må optimistiska debattörer, tekniska analytiker och andra experter säga vad dom vill...

Vinstvarningar, nedgraderingar, nya skandaler och allt vad det är som blixtrar fram på nyhetsskärmarna dagarna i ända tappar alltmer i betydelse.

Vem jag än talar med kommer nu allt snabbare tillbaka till osäkerhetsmomentet. I går öste president Bush på tjogtals med tyngder på den alltmer deprimerade börsen med sitt tal, han tycks ha bestämt sig för att ett krig mot Irak är enda sättet att rädda världen, som en av de äldre aktörerna här på golvet uttryckte det överraskande ironiskt...

I natt skyllde några analytiker också på att en gigantisk säljorder utlösts helt felaktigt. Upphetsade röster hördes nere på golvet till långt in på natten. Men det är Bush och Saddam och Blix och FN som styr börsutvecklingen i grunden.

I går hörde jag inte en enda tillförlitlig uppgift om att någon av de stora USA-fonderna var inne på köpsidan. Rykten att Fidelity och Oakmark skulle ha lagt köporder under sluttimmarna var inget annat än ett löst påstående.

Under de sista 35 minuterna fick flera av de stora Dow-aktierna rejält med stryk, GM, 3M och flera av de andra.

Ericsson lyckades hålla sig på plussidan fram till stängningen, trots att två av de större hedgefonderna på Wall Street var inne strax efter lunch och kände på "kursstämningen". Det kan nog betraktas som ett styrketecken i nuvarande kaotiska läge här på Wall Street.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?