Annons

Halvledare och banker drog ned Europas börser

De ledande börserna i Europa sjönk under torsdagen i spåren av fortsatta nedgångar på Wall Street. En tillfällig förstärkning kom efter det att det amerikanska inköpschefsindex stigit mer än väntat i september.


Sämsta sektorer var
fordon samt data, där halvledartillverkarna ingår. Den sistnämnda tog stryk av en vinstvarning från Advanced Micro Devices på onsdagskvällen.

Bland de sämst presterande fanns också bankerna med en sammanlagd nedgång på 2,5 procent. Sänkta rekommendationer för flera banker från Goldman Sachs bidrog till tillbakagången. Enligt investmentbanken har de 154 största företagen i Europa mer än fördubblat sina skulder under de senaste tre åren.

Strax före klockan 18.00
hade Bloomberg European 500 sjunkit 0,7 procent och DJ Euro Stoxx 50 noterades 1,3 procent lägre.

Londonbörsens FTSE-index tappade 0,6 procent med klädkedjan Next som största förlorare. Next har minskat sin försäljning i jämförbara butiker med 3,1 procent under de senaste åtta veckorna. Aktien tappade 10,9 procent och satte press på sektorn som gick ned 3,3 procent.

Halvledarbolaget ARM Holdings tappade 12,3 procent i spåren av vinstvarningen från AMD och sänkta rekommendationer från Goldman Sachs, JP Morgan och Banc of America.

Goldman Sachs varnar för att Barclays och andra banker som lånar ut pengar till större företag kan tvingas sätta av mer pengar för dåliga lån eftersom företagen kan råka ut för betalningssvårigheter.
Barclays tappade 2,1 procent och HSBC gick ned 1,8 procent.

Bättre gick det för Vodafone som steg 3,3 procent, Bolaget kan tänka sig att köpa tillbaka aktier om det inte lyckas öka sitt ägande i franska Cegetel, enligt VD Chris Gent.

DAX i Frankfurt
noterades 2,5 procent lägre klockan 17.40. Även här pressades bankerna. Deutsche Bank backade 4,9 procent. Goldman Sachs sänker rekommendationen till market perform. Commerzbank tappade samtidigt 2,5 procent.
Infineon sjönk 5,4 procent i spåren av vinstvarningen från AMD.

I Paris gick CAC 40 ned 2,7 procent med halvledartillverkaren STMicroelectronics ned 4,2 procent.
BNP Paribas gick tillbaka 6,2 procent.

I Helsingfors sjönk
HEX Generalindex 1,7 procent. KFX i Köpenhamn gick ned 1,8 procent medan OBX i Oslo slutade 1,1 procent högre med hjälp av Norske Skog, Telenor och Storebrand. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?