1515

Tokyobörsen körde in i väggen

Biltillverkarna ledde vägen nedåt på Tokyobörsen under tisdagen efter att Honda Motors sänkt sin vinstprognos för helåret 2002 samt visat på ett lägre resultat än väntat. Hondas sänkta utsikter hänger samman med bolagets planer på att erbjuda olika rabatter och kampanjer för att få in kunderna i sina bilhallar.


"Det finns en stor oro över Hondas svaga USA-utsikter och investerarna pressas att sälja", sade en fondförvaltare till Bloomberg News.

En allt dystrare utveckling när det gäller den amerikanska privatkonsumtionen är allt annat än gynnsamt för den japanska bilsektorn som till stor del är beroende av sin USA-export. Nästa indikation på vart vinden blåser väntas under tisdagen då konfidensindikatorn för oktober, de amerikanska hushållens framtidsförväntningar, presenteras. Enligt prognoserna spås en nedgång till det lägsta nivåerna på elva månader.

Honda Motor backade hela 13,4 procent, Toyota var 4,2 procent ned och Isuzu Motors noterades 7,0 procent lägre.

Den amerikanska dollarns försvagning mot yenen fortsatte och även andra exportberoende storbolag visade på lägre kurser. Bland nedgångarna märktes Canon och Sony som tappade 1,1 respektive 1,3 procent. Nintendo gick ned 3,7 procent.

Nikkei 225 i Japan stängde 0,6 procent ned till 8.709. Det bredare Topix index var samtidigt 1,01 procent back.

I Hong Kong var Hang Seng Index ned med 1,5 procent klockan 8.40 och Straits Times Index i Singapore sjönk 1,7 procent. (Direkt)


Innehåll från LänsförsäkringarAnnons

Visionfamilj växer fram hos Länsförsäkringar

Sofia Aulin, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringars fondbolag.
Sofia Aulin, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringars fondbolag.

Att investera hållbart är ingen fluga – tvärtom är det en förändringsvåg som sveper över hela samhället där finansbranschen inte är ett undantag. För Länsförsäkringar Fondförvaltnings del ligger fokus på att erbjuda hållbarhetsinriktade fonder och att möjliggöra investeringar i miljövänliga framtidsbolag.

Länsförsäkringar Fondförvaltning förvaltar både aktie- och räntefonder och investerar i ett stort antal bolag världen över. Att investera ansvarsfullt är viktigt i alla Länsförsäkringars fonder, men det finns fyra fonder som utmärker sig genom att de har en extra hög hållbarhetsnivå. Tillsammans utgör fonderna en Visionfamilj. 

– De fyra fonderna som ingår i Visionsfamiljen är Länsförsäkringar Global Vision, Länsförsäkringar Sverige Vision, Länsförsäkringar Företagsobligation Vision och Länsförsäkringar Småbolag Sverige Vision. Dessa är våra mer hållbarhetsinriktade fonder och det som särskiljer dem från övriga hållbarhetsfonder är att bolagen som fonderna investerar i är utvalda utifrån en utökad hållbarhetsanalys, säger Sofia Aulin, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringars fondbolag. 

Läs mer om Länsförsäkringars hållbarhetsinriktade fonder här.  

En investering som är med på resan

De hållbarhetsinriktade fonderna väljer primärt att göra placeringar som bidrar till en hållbar samhällsutveckling – och undviker bolag som inte är ansvarsfulla. Sofia Aulin förklarar att de främst tittar efter bolag med starkt hållbarhetsarbete, som exempelvis har ambitiösa miljömål och robusta policys. Dessutom bolag som tillhandahåller produkter och tjänster som bidrar till ett mer hållbart samhälle. 

– Det kan handla om allt från förnyelsebar energi och återvinningslösningar till social hållbarhet med nya hälsolösningar. Sen tittar vi också efter bolag som befinner sig i en omställning och är på väg mot förbättrad hållbarhet. På så sätt får man vara med på förbättringsresan och ta del av avkastningen på vägen, säger hon. 

Läs mer om ansvarfulla investeringar hos Länsförsäkringar här.  

Ökat intresse för hållbarhet

Länsförsäkringar märker av att intresset för hållbarhetsinriktade fonder växer och de får flera förfrågningar från sina kunder som vill veta mer om hur deras sparpengar är placerade. För Länsförsäkringars del är det viktigt att vara en aktör som står för hållbarhetsinriktade alternativ och aktivt bidrar till en förändring. 

– För oss är det jätteviktigt att erbjuda hållbarhetsinriktade fonder och vi ser att det blir bara viktigare och viktigare – på flera plan. Det sker en förflyttning på hela marknaden från många olika perspektiv, bland annat ökade regelverkskrav inom hållbarhet och intresse från sparare. Långsiktigt är avsikten att bidra till hållbart värdeskapande utifrån både finansiella, miljömässiga och sociala värden, säger Sofia Aulin. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Dina fondandelar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Länsförsäkringar 

Länsförsäkringar har en klimatsmart vision som bland annat innebär att alla fonder ska ha en utsläppsnivå år 2030 som är i linje med Parisavtalets målsättning om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5˚C. 

Läs mer om Länsförsäkringars klimatsmarta vision här.  

 

Mer från Länsförsäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Länsförsäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?