1515

Amerikansk statistik fick Europas börser på fall

De ledande börserna i Europa sjönk under tisdagens handel efter att oväntat svag amerikansk statistik spätt på säljintresset.
"Utsikterna för detaljhandelns helgsäsong i USA framstår nu som ganska svag. Utan sannolikheten om en uppgång i konsumtionen kan den redan bräckliga ekonomiska återhämtningen komma att försvagas ytterligare", skrev Conference Board i en kommentar, enligt AFX.


Sämst bland branscherna gick mjuk/hårdvaruindex tätt följd av telekomtillverkarna.
Klockan 17.50 noterades Bloomberg European 500 ned 3,8 procent och DJ Euro Stoxx 50 var 4,4 procent lägre.

FTSE 100 i London var ned 3,8 procent med oljesektorn som största förlorare.
BP redovisade ett sämre kvartalsresultat än väntat och sänkte även tillväxtmålet för gas- och oljeproduktionen för helåret. Aktien sjönk 7,3 procent.

Diageo, världens största dryckesbolag, var ned 7,8 procent. Bolagets VD Paul Walsh sade på tisdagen att det blir svårt att nå prognoserna för helåret till följd av den svaga ekonomiska utvecklingen.

I Frankfurt var DAX ned 5,2 procent där bolag som Daimler Chrysler och Infineon hade en svag utveckling.
Infineon handlades ned 13,0 procent, efter att på måndagen ha stigit 9,3 procent på positiva marknadsbesked från amerikanska Dell. Deutsche Bank har tagit bort Infineon från sin europeiska focus list.

Deutsche Bank sjönk 6,4 procent. Banken pressades bland annat av att Lehman Brothers sänkt riktkursen.
Kemibolaget Bayer steg initialt efter beskedet att det säljer ut vissa delar av bolagets verksamheter inom insekts- och svampmedel till Basf för 1,19 miljarder euro. Bayer noterades 0,6 procent ned och Basf sjönk 3,6 procent.

Läkemedelsbolaget Fresenius gick mot strömmen efter en en resultatökning på 19 procent och aktien steg 4,3 procent.

Parisbörsens CAC 40 noterades 5,0 procent ned med Orange och Alcatel i täten.
Orange försäljning överträffade förväntningarna under det tredje kvartalet. Bolaget uppger dock att det troligtvis inte kommer att nå målet om 15 procents högre försäljning under helåret 2002. Aktien tappade 10,3 procent.

Samtidigt handlades Vivendi Universal ned 9,3 procent tyngd av uppgifter om att en allmän åklagare ska granska Vivendis bokföring.
Därutöver var Alcatel ned 10,8 procent och France Telecom tappade 7,2 procent.

I Norden sjönk HEX
Generalindex med 4,7 procent. Tungviktaren Nokia var ned 6,0 procent. I Oslo var OBX ned 1,9 procent.

Köpenhamnsbörsens
KFX backade 4,3 procent med Novo Nordisk ned 5,0 procent efter svaga tillväxtutsikter i bolagets rapport. (Direkt)


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här. 

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact. 

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:

Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se  

 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?