Annons

Frankfurtbörsen trotsade nedgång i Europa

Det var lite blandat i sluthandeln på ledande börserna i Europa på fredagen. Merparten av börserna sjönk medan Frankfurt noterades något högre.


Press kom från en nedgång bland cykliska branscher som skog, stål och fordon medan exempelvis data och teleoperatörer gav stöd.
En oregelbunden tendens på Wall Street gav ingen vägledning för de europeiska börserna.

Ett flertal analytikerhus har sänkt sina rekommendation för bank- och försäkringssektorn vilket ledde till kraftigt fallande kurser i dessa sektorer.

Bankernas skuldbörda är ett "aldrig förr skådat problem" eftersom den fördröjer ekonomisk tillväxt, säger Simone Chelini på Nextra Investment Management till Bloomberg News.

Vad gäller försäkringsbolagen kommer de att behöva gigantiska kontantsummer för att kunna fortsätta sina verksamheter på grund av de lägre aktiepriserna, fortsätter hon.

Klockan 18.00 noterades Bloomberg European 500 ned 0,5 procent och DJ Euro Stoxx 50 var 0,6 procent lägre.

I Frankfurt vände DAX upp i sluthandeln och noterades 0,7 procent högre klockan 18.10 med Infineon, SAP och Deutsche Telekom som stöd.

Lehman Brothers sänker sin rekommendation för HVB Group till underweight från equal-weight och aktien föll 12,0 procent.
Försäkringsbolaget Allianz blev nedgraderat av DZ Bank och sjönk 1,0 procent.

Daimler Chrysler var också en förlorare sedan bolaget meddelat att man stänger ned tre fabriker i Kanada och en i USA under en vecka på grund av lägre efterfrågan.

I London stängde FTSE 100
1,3 procent lägre. Bland de som bidrog mest till nedgången var Corus, Invensys och Vodafone.

Parisbörsens CAC 40 sjönk 0,6 procent.
Goldman Sachs uppskattar att Saint-Gobains asbestsrelaterade skadestånd kan uppgå till så mycket som 2,3 miljarder dollar och sänker rekommendationen för bolaget. Aktien föll 10,9 procent.

France Telecom tillbakavisar en artikel i La Tribune att man har skulder på 80 miljarder euro, vilket skulle vara 10 miljarder mer än vad bolaget rapporterat senast. Operatören, som inledningsvis handlades ned, slutade 4,4 procent upp.

I Norden sjönk HEX Generalindex med 1,0 procent. Operatören Sonera presenterade kvartalsresultat och upprepar att underliggande ebitda-resultat ska öka med mer än en tredjedel under 2002 jämfört med fjolåret. Sonera slutade 6,8 procent högre.

KFX i Köpenhamn slutade upp 0,2 procent medan Oslobörsens OBX stängde 1,0 procent lägre. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?