Annons

Amerikansk orderstatistik sänkte räntor

Svenska räntor visade en blandad utveckling på onsdagen, där kortare obligationsräntor steg ett par punkter medan långa räntor sjönk.
Räntorna tog stöd av svaga börser och oväntat svag orderingång i USA. Räntorna sjönk ganska kraftigt efter orderstatistiken, men steg igen efter överraskande stark försäljning av nya hem.


Räntan på den
tioåriga benchmarkobligationen sjönk 4 punkter till 5,20 procent, medan räntegapet mot Tyskland var oförändrat på 60 punkter.

Order varaktiga varor
föll brant i september. Orderingången minskade med 5,9 procent, jämfört med en väntad nedgång om 1,6 procent. Största raset svarade transportsektorn för, inte minst den civila flygplansindustrin. Men även exklusive transport minskade orderingången.

"Dessa siffror ökar sannolikheten för en sänkning från Fed, även om Fomc kommer att ha en extremt volatil serie att ta hänsyn till. Det är exempelvis endast två månader sedan som orderingången steg 8,5 procent", skriver Ian Morris, USA-ekonom på HSBC.

Han uppger också att ordersiffran säkerligen innebär att ekonomer nu måste se över sina BNP-prognoser. HSBC:s prognos är en BNP-tillväxt på 4,2 procent för tredje kvartalet, men den svaga orderingången tyder på att en tillväxt på 3,9 procent är en bättre gissning.

USA-räntorna föll
ganska kraftigt på orderstatistiken, men vände efter att statistik över försäljning av nya hem steg oväntat i september, plus 0,4 mot väntade minus 0,6 procent, samtidigt som augustisiffran reviderades upp. Även försäljningen av befintliga bostäder var något starkare än väntat.

Sammantaget föll dock den tioåriga benchmarkräntan 14 punkter till 4,11 procent, men där den största delen av nedgången var under den sena tordagshandeln på en vändning nedåt på Wall Street.

Europeiska räntor sjönk, med den största nedgången i långa räntor. Kortare räntor tyngdes av uttalanden från den tyske centralbankschefen Ernst Welteke. Han sa att nuvarande räntenivå inte hämmar tillväxt och att penningpolitiken fortfarande är expansiv i euroländerna.

På valutamarknaden
försvagades dollarn något mot euron. Dollarn tyngdes av torsdagens nedgång på Wall Street, men i den inledande handeln på fredagen vände USA-börserna åter upp.

Mot yenen var dollarn i stort oförändrad jämfört med torsdagens svenska stängning.

Kronan stärktes 4 öre till 9,34 mot dollarn och 1 öre till 9,13 mot euron. Mätt i TCW-index ökade kronans värde något till 132,58 från onsdagens 132,76.

Brittiska pundet
stärktes mot dollarn av lite bättre än väntad statistik över tillväxten i landet. BNP steg 0,7 procent under tredje kvartalet med en årstakt om 1,7 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?