Annons

Räntorna stiger med börsen

Svenska räntor steg på torsdagseftermiddagen, efter att tidigare under dagen rört sig marginellt. Stigande börser bidrog till att såväl svenska som europeiska räntor pressades uppåt.


Räntan på den
tioåriga benchmarkobligationen 1046 stängde på 5,24 procent, upp 5 punkter från onsdagens stängning, och räntegapet mot Tyskland var oförändrat på 60 punkter. Mest steg de långa löptiderna, vilket fick avkastningskurvan att branta.

Europeisk statistik visade att tysk inflation preliminärt sjönk med 0,1 procent i oktober, jämfört med månaden före, och steg med 1,2 procent i årstakt. Detta var precis som väntat bland analytiker.

Brittiska räntor reagerade inte nämnvärt på uppgiften att detaljhandeln steg med 0,4 procent i september, ned från 0,7 procent i augusti.

Amerikanska räntor steg svagt sedan antalet nyanmälda arbetslösa minskat mer än väntat förra veckan. Analytiker hade räknat med en nedgång till 405.000, men istället sjönk antalet nyanmälningar till 389.000. Genomsnittet för de fyra senaste veckorna låg dock fortsatt över 400.000 och Tony Crescenzi, räntestrateg på Miller Tabak & Co, tror att nedgången kan bero på tekniska faktorer.

Marknadsbedömare tror att nästa veckas arbetsmarknadsrapport för oktober kan bli den utlösande faktorn som får Federal Reserve att sänka sin styrränta igen, om den överraskar negativt. Åsikterna går dock isär om det i så fall sker redan vid novembermötet.

Onsdagens Beige Book illustrerade oron för arbetsmarknaden, vilket ekonomer bedömer ökar chanserna för en räntesänkning. Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen noterades 4 punkter upp till 4,25 procent, jämfört med onsdagens svenska stängning.

På valutamarknaden tyngdes euron mot både dollar och yen på spekulationer om att en svag ekonomi kommer att minska efterfrågan på den gemensamma valutan. USA-statistiken gjorde inget varaktigt avtryck i valutarörelserna.

ECB skrev i ett uttalande efter sitt rådsmöte att stabilitets- och tillväxtpakten är "oumbärlig" för EMU och att den ligger i medlemsländernas intresse. ECB anser att stabilitetspakten är tillräckligt flexibel och att de problem som uppstått inte beror på att reglerna inte är tillräckligt flexibla, utan är "ett resultat av vissa länders ovilja att leva upp till löftet att respektera reglerna".

"Det skulle kunna tolkas som att en räntesänkning skjuts på framtiden", kommenterade en analytiker.

Kronan var i princip oförändrad kring 9,38 mot dollarn och stärktes knappt 2 öre till 9,14 mot euron under dagen. Handlare trodde att marknaden lugnats något av att Skogs- och träfacket valde att avvakta med beslut om att säga upp det tredje avtalsåret.

Dessutom visade Danske Banks månatliga opinionsundersökning att ja-sidans övertag i den svenska EMU-opinionen ökade till 19 procentenheter i oktober från 14 procentenheter i september.

Mätt i TCW-index ökade kronans värde något till 132,76 från onsdagens 132,93. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?