Annons

Räntorna ned på bred front

Europeiska räntor föll på bred front på onsdagen, de nya högre räntenivåerna lockade till köp och när europeiska börser vände till kraftiga nedgångar förstärktes räntenedgången.

Brittiska räntor tog täten när protokollet från Bank of Englands räntemöte den 10 oktober visade att tre av nio ledamöter ville sänka räntan. Och när sedan CBI:s kvartalsrapport visade att industrikonjunkturen vänt ned på nytt ökade förväntningarna om att en räntesänkning kan komma den 7 november.

Amerikanska räntor kröp nedåt, efter att ha stigit på tisdagskvällen, inför kvällens Fed-rapport om den regionala ekonomiska utvecklingen, Beige Book, och ett tal från Fed-chefen Alan Greenspan. Båda punkterna kan innehålla ledtrådar inför Fomc-mötet den 6 november.

Tioårsräntan sjönk 5 punkter till 4,21 procent, vilket dock endast var 1 punkt lägre jämfört med tisdagens svenska stängning.

ABC News/Money Magazine veckovisa index över konsumenternas förtroende föll förra veckan till den lägsta nivån sedan januari 1994. Enligt Tony Crescenzi, chefsstrateg på Miller Tabak & Co, är siffran en god indikator inför den större undersökningen från Michiganuniversitetet, som presenteras på fredag.

Även svenska räntor sjönk tillbaka efter att ha inlett onsdagen med fortsatta kraftiga uppgångar, men Kommunals beslut om att säga upp tredje avtalsåret syntes i en flackare avkastningskurva och utökade räntemarginaler mot omvärlden.

Utsikterna för att Riksbanken ska sänka räntan vid det extra penningpolitiska mötet den 14 november har närmast eliminerats efter Kommunalbeskedet. På onsdagen redovisade HUI dessutom en mycket stark detaljhandelssifra för september, +5,6 procent. Däremot har börsupgången från det förra penningpolitiska mötet nu i stort sett raderats ut.

Vid stängning hade långa räntor sjunkit med som mest 2 punkter medan FRA-kontrakten noterades upp till 6 punkter högre. Tioårsräntan var ner 2 punkter till 5,19 procent medan tvåårsräntan var oförändrad på 4,38 procent. Den tvååriga räntemarginalen mot Tyskland utökades till 115 punkter (110) och den tioåriga till 60 punkter (58).

Konjunkturinstitutet meddelade att de har sänkt tillväxtprognosen för Sveriges ekonomi till 1,6 respektive 2,3 procent för 2002 och 2003. Prognosen lades före Kommunals beslut på tisdagen, och beskedet leder till en "klar uppåtrisk" för inflationsutsikterna.

KI-chefen Ingemar Hansson tror inte att andra fackförbund kommer att riva upp avtalen, men han räknar med kompensationskrav i 2004 års lönerörelse.

Om spridningseffekterna däremot skulle utebli har Kommunal ingen effekt på KPI, istället kan effekten bli sämre ekonomi i kommunerna, högre skatt, minskad konsumtion och högre arbetslöshet. Men erfarenheterna från de 30 senaste åren tyder på att det kommer kompensation "på ett eller annat sätt", enligt Ingemar Hansson.

Kronan utvecklades lite blandat under begränsad volym på onsdagen, till slut blev euron knappt 2 öre dyrare på 9:16 och dollarn stärktes 3 öre till 9:38. TCW-index steg till 132,93 (132,33). Enligt handlare var det främst mindre belopp som omsattes, och det det verkade inte som några större aktörer valde att vända några EMU-relaterade kronpositioner.

"Om marknaden hade varit riktigt orolig för det hade vi brutit 9:20 (euro/sek). Ingen har tvingat igenom order till varje pris", sade en handlare.

Statsminister Göran Persson sade på måndagen att lönebildningen är i balans och den aktuella turbulensen utgör inget hot mot eventuella svenska planer på ett EMU-medlemskap. Enligt handlare kändes dock budskapet inte helt betryggande, och valutamarknaden tänker fortsätta att hålla ögonen på om några andra fackförbund tänker följa i Kommunals spår. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?