Annons

60 procent av ABB upp i rök efter vinstvarningen

ABB stod för tisdagens överlägset mest spektakulära kursutveckling och rasade 60 procent efter bolagets vinstvarning. Flera bolag levererade rapporter, bland dessa skogsjätten Stora Enso som gick mot strömmen och steg. Saxindex slutade med en nedgång på 0,9 procent. Omsättningen har ökat de senaste dagarna och tisdagen var inget undantag, total bytte aktier värda 12 miljarder kronor ägare.


Tisdagsmorgonen inleddes med ett lyft men efter lunchtid bar det nedåt efter att de amerikanska terminerna indikerat en svag öppning på börserna i USA.

Ericsson svängde runt oförändrat för att stänga 2,4 procent lägre vid 6,05 kronor. Aktien har återerövrat första platsen på omsättningslistan.

"Det var förvånansvärt lugnt kring Ericsson. Inga nyheter framkom om bolaget och att aktien föll tillbaka marginellt berodde på att många passade på att ta hem vinster, den har trots allt fördubblats på några veckor" konstaterade en mäklare.

ABB:s vinstvarning, vilken kom under måndagskvällen, sänkte aktien redan under tisdagsmorgonen och nedgången slutade på sanslösa 60 procent till 13,10 kronor.

"Att ABB var pressat var ingen överraskning men det här var värre än man trott. Det verkar dröja innan besparingsprogrammet ger effekt. Dessutom är det fortfarande mycket oklart vad asbestskadestånden landar på. Sammantaget finns det, även efter vinstvarningen, väldigt mycket frågetecken och det är en anledning till att ABB straffades så hårt", sa en mäklarchef.

ABBs storägare Investor noterades 4,7 procent lägre. Bolagets innehav i ABB reducerades med över 900 Mkr i och med kursraset.

Ett flertal storbolag rapporterade, bland dessa skogsjätten Stora Enso. Resultatet under det tredje kvartalet var lägre än året innan men något över analytikernas genomsnittliga förväntningar. Aktien hade vid stängning klättrat 4,1 procent till 101,50. Bland konkurrenterna backade SCA med 0,3 procent medan Holmen steg 1,8 procent.

Flera banker rapporterade. Nordea tappade 0,3 procent till 37,60 trots att resultatet var över förväntan. Handelsbankens rörelseresultatet för årets första nio månader blev 7,5 miljarder kronor vilket däremot var något under förväntan. Aktien var oförändard vid 153 kronor.

"Det fanns som alltid när det gäller bankerna en viss oro för kreditförluster men de hamnade på en låg nivå. Vad som var positivt var Handelsbankens kontorsrörelse som går mycket starkt. Utan det beskedet hade aktien backat betydligt mer", sa mäklarchefen.

Bland övriga rapporterande bolag återfanns telefonförsäljaren Doro som förbättrat resultatet före skatt under årets första nio månader till 7 Mkr jämfört med minus 115 Mkr året innan. En stor del av resultatförbättringen tillskrivs dock minskade avskrivningar. Doro meddelade även att det omstruktureringsprogram som genomförs går som planerat. Marknaden välkomnade uppgifterna och Doro rusade 34 procent.

Medicin- och bioteknikföretaget Vitrolife kom med niomånadersrapport och förlusten före skatt under perioden minskade till 8,7 Mkr jämfört med 32,4 Mkr året innan. Aktien tappade 5 procent.

"Inga större överraskningar. Tillväxten för Vitrolifes största affärsområde fertilitetssystem var dock något svagare än väntat. En del av det förbättrade resultatet kommer dock från att bolaget sålde ut flera lågmarginalprodukter nyligen vilket ger positiva engångsbetalningar. Sammantaget är vi fortfarande positivt inställda till Vitrolife", kommenterade Leif Ljungqvist, läkemedelsanalytiker på JP Nordiska.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?