Annons

Ericsson räddade börsen

Till följd av en vinstvarning från amerikanska Dow Chemical vände börsen vid lunchtid ned. Men strax före stängning gick börsen åter upp, driven av indextunga Astra Zeneca och Ericsson. Saxindex stängde på plus 1,9 procent med en aktieomsättning uppgående till 9,2 miljarder kronor.


"Ja, i dag
har det rört sig en del. Det började bra, men uppgången bröt nacken av sig framåt lunchtid", säger en desillusionerad mäklare.

Ericsson fortsatte dock upp, efter måndagens 14-procentiga ras. Enligt Bloomberg News lägger Ericsson ned sin forsknings- och utvecklingsenhet i Australien vilket innebär att 450 personer där förlorar sina jobb. Beslutet ligger i linje med bolagets försök att minska kostnaderna. Vid stängning hade aktien gått upp 17,5 procent till 4,23 kronor. Konkurrenten Nokia steg 5,6 procent till 131,50 kronor.

IT-bolaget Readsoft vinstvarnade på onsdagsmorgonen och sjösätter ett åtgärdsprogram med en 13-procentig personalminskning. Neddragningarna berör totalt 40-45 tjänster varav cirka 20 i Sverige. Programvarusäljarens tredje kvartal beräknas bli sämre än vad Readsoft tidigare räknat med. Dessutom varnar Readsoft för ett negativt resultat och kassaflöde för helåret 2002.

"Den främsta orsaken till vinstvarningen är marknaden som inte visar några tecken på att förbättra sig", säger Readsofts VD Jan Andersson som först 2003 räknar med ett positivt rörelseresultat och kassaflöde.

Den dystra nyheten fick aktien som tappat mer än två tredjedelar sedan årsskiftet att rasa 14,5 procent till 4,70 kronor.

Skandiabanken, som ägs av Skandia, kommer också att dra ned cirka 13 procent av sin personalstyrka.

"Vi ser över alla kostnader vilket tyvärr kommer att innebära en minskning av antalet medarbetare. Totalt rör det sig om närmare 200 personer av 1 600 anställda", säger Skandiabankens VD Peter Carrick i ett pressmeddelande.

Fler tråkigheter: Moodys placerat Skandias kreditbetyg för kortsiktig upplåning under översyn för en möjligt sänkning. Kreditinstitutet är oroat för vilka effekter den utdragna nedgången får för Skandias verksamheter.

Men Skandiaaktien steg 9,6 procent till 16 kronor.

"Det är svårt att säga vad uppgången beror på. Aktien har ju gått ned så väldigt mycket den senaste tiden", säger en mäklarchef. Sedan årsskiftet har aktien fallit 80 procent.

En annan finansförlorare var Carnegie. Aktien dök 7,5 procent till 43 kronor i går.

"Nedgången beror väl på det allmänt svåra klimatet. Om två veckor släpper Carnegie sin kvartalsrapport", säger en undrade mäklare.

Men glädjande var Skistar med skidanläggningar i Sälen, Åre, Vemdalen samt Hemsedal i Norge. Bolagets resultat före skatt på 139 Mkr för det brutna räkenskapsåret 2001/2002 var en ökning med 77 procent jämfört med i fjol.

"Det mest positiva är det starka bokningsläget inför vintersäsongen", säger en nöjd analytiker som följer bolaget.

Nyheten fick Skistar aktien som noterades 1994 på O-listan att klättra 9,8 procent till 112 kronor. Till följd av de goda affärerna räknar Skistar med att bland annat bygga två nya stolliftar i Åre.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca som stigit sedan i måndags gick i går upp 5,7 procent till 306,50 kronor.

"Astra Zeneca upplevs som stabilt. Dessutom ryktas det om att kolesterolosänkaren Crestor kommer att godkännas i Europa", säger en mäklarchef.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?