1515

Besked om s och mp stärkte kronan

Kronan gynnades av att regeringen kommit överens med miljöpartiet, även om förstärkningen hölls tillbaka något av uppgifter om att statsminister Göran Persson uppmärksammat att eventuella problem med EU-utvidgningen kan komma att påverka den svenska EMU-opinionen.

Svenska räntor pekade uppåt under större delen av onsdagen, men beskedet att en regeringskris kunnat undvikas gjorde att uppgången blev mindre än i övriga Europa. Under eftermiddagen gröptes ränteuppgången ur i takt med att stämningen på börsen försämrades.

På morgonen redovisade Prospera sin inflationsenkät som visade att inflationsförväntningarna dämpats något på ett och två års sikt, jämfört med förra mätningen. Inflationen förväntas ligga på 2,4 procent på ett till fem års sikt.

Analytiker ansåg att den senaste tidens dämpade inflationstakt påverkat förväntningarna liksom det försämrade geopolitiska läget och uppfattningen att den ekonomiska återhämtningen mattats av.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1046 stängde på 4,92 procent, upp 1 punkt från tisdagen, medan räntegapet mot Tyskland minskade till 56 punkter (60).

Europaräntorna steg mer än de svenska, vilket bottnade i att börserna fortsatte uppåt bland annat efter Iraks besked att vapeninspektörerna åter ska släppas in i landet. Samtidigt kräver dock USA:s utrikesminister Colin Powell att FN antar en ny skarpare resolution, som innebär att Irak kan straffas militärt om FN:s krav inte uppfylls.

En del bedömare tolkar beskedet som att risken för ett krig i Persiska viken nu minskat, medan andra ser utspelet som "Saddams vanliga förhalningsteknik".

Ytterligare en ränteenegativ
faktor var att den ekonomiska statistiken från euroområdet inte var fullt så svag som befarat och för ovanlighetens skull kom dessutom en positiv statistiknyhet från Tyskland i form av en oväntad uppgång i detaljhandelsförsäljningen i augusti.

USA-räntorna sjönk överlag då Wall Street öppnat nedåt, pressade bland annat av en vinstvarning från Dow Chemical. Ingen tung statistik väntas under onsdagen, men i kväll talar flera Fed-ledamöter om utsikterna för den amerikanska ekonomin.

Räntan på den tioåriga amerikanska benchmarkobligationen noterades till 3,70 procent, 3 punkter upp från tisdagens svenska stängning.

Bear Stearns skriver i ett marknadsbrev att marknaden gärna vill se tisdagens börsuppgång som "en ny gryning för goda nyheter och början på slutet för ränterallyt". Men i verkligheten är det "en falsk gryning" och investerarnas förtroende kommer inte att återvända förrän vi är utom fara beträffande riskerna för ett Irakkrig och hoten om en djupare ekonomisk nedgång, skriver Bear Stearns.

På valutamarknaden stärktes euron mot dollarn sedan Wall Street öppnat nedåt.
Dollarn stärktes däremot mot yenen, vilket hängde samman med att kvartalsskiftet nu är överståndet och japanska investerare åter investerar i USA.

Kronan stärktes under dagen med knappt 3 öre till 9,06 mot euron och med 2 öre till 9,20 mot dollarn, främst på grund av att den politiska krisen kunde undvikas. Större delen av förstärkningen kom på tisdagseftermiddagen och under natten. Mätt i TCW-index ökade kronans värde till 131,53 från tisdagens 132,06. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?