1515

Microsoft gladde placerarna

Lätt optimistiska ord om den närmaste framtiden från IBM, Nokia och Eastman Kodak räckte mer än väl för att locka tillbaka investerarna till aktiemarknaden igår.

De numera välkända "läckorna" om Microsofts rapport lyckades hålla uppe aktiekursen under större delen av dagen.

De sista femton minuterna viskade några blankarfonder till marknaden att Microsofts rapport under kvällen inte alls skulle bli så positiv, som alla förmodade. Det tryckte tillbaka kursen en bit, men på efterbörsen vågade sig köparna tillbaka in i Microsoft.

Rapporten var i stort sett en glad och förnöjsam läsning för alla som hoppas att rallyt ska hålla i sig en stund till. Vinsten slog förväntningarna. Aktien gick också upp kraftigt.

Det kommer med stor sannolikhet att ge en uppåttrend när USA-börsen öppnar i dag. Men det kan också vara en god ide att hålla viss beredskap för en del vinsthemtagningar redan under den första timmens handel.

Flera analytiker påpekar nämligen i sina kundbrev i natt att Microsoft också hade en tydlig varning för sämre resultat under nästa kvartal och det kan bidraga till en viss avvaktande stämning under den inledande handeln.

Ingenting i den bleka amerikanska ekonomins fundamenta har ändrat sig på ett avgörande sätt men likväl verkar många investerare känna av en förbättrad ton på marknaden:

"Om du ska sitta där med armarna i kors vid sidolinjen och vänta tills alla rapporter är mycket bättre, då riskerar du att missa det här rallyt", menar en chefshandlare vid Wells Capital.

Ericsson hängde på Nokia-uppgången här i New York, steg med 12,73 procent på den ordinarie börsen och fortsatte på efterbörsen, upp 7,41 procent.


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?