Annons

Banker och läkemedel tyngde Europas börser

Europabörserna backade på fredagen, med banker och läkemedelsbolag som huvudsakliga förlorare.
Positiva uttalanden från Ericsson under en telefonkonferens på eftermiddagen, om att systemverksamheten skulle ha gjort breakeven i tredje kvartalet bortsett från avsättningar, hjälpte dock till att begränsa nedgångarna.


Runt klockan 17.40 hade Bloomberg European 500 backat 0,5 procent och även DJ Euro Stoxx 50 var ned 0,5 procent.
"Resultaten som kommer in är inte av god kvalitet, eftersom de inte är drivna av högre priser eller större volymer, utan av kostnadsneddragningar", säger Rosanna Burcheri, förvaltare vid M&G i London, till Bloomberg News.

I Frankfurt backade DAX 30 med 0,9 procent. Schering sjönk hela 13,0 procent sedan amerikanska FDA valt att inte godkänna bolagets hormonbehandling Angeliq.
Daimler Chrysler sjönk 0,7 procent sedan bolaget meddelat att Chryslerenheten ska låta tre fabriker i Nordamerika vila i en vecka på grund av minskad efterfrågan.

SAP klättrade däremot 5,3 procent efter gårdagens starka rapport. Bolaget har fått höjda vinstprognoser från Merrill Lynch för 2002 och 2003. Även Goldman Sachs har höjt estimaten för 2002 och 2003.

Mobilcom handlades samtidigt upp 31 procent efter tidningsuppgifter om att France Telecom ska överta lån på över 7,5 miljarder euro. France Telecom, ned 0,2 procent i Paris, avvisar dock uppgifterna.

I Paris sjönk CAC 40 med 0,8 procent, med nedgångar för BNP Paribas och Orange. Alcatel stod på minus under dagen men steg 0,8 procent efter Ericssons uttalanden på eftermiddagen.

EADS, majoritetsägare
i Airbus, tappade och sjönk 6,9 procent efter svaga rapporter från Northwest Airlines och Continental Airlines.

Londonbörsens FTSE 100 noterades 1,0 procent lägre. Abbey National ledde nedgången bland bankaktierna och sjönk 9,0 procent sedan Bank of Ireland sagt att planerna på att bjuda på Abbey National övergivits.
Resegruppen My Travel backade hela 37 procent sedan bolaget återigen sänkt vinstprognosen för räkenskapsåret 2002.

De nordiska börserna gick, med undantag för Oslo, bättre än övriga Europa. KFX i Köpenhamn steg 0,4 procent medan Oslobörsens OBX var 1,8 procent ned. HEX Generalindex i Helsingfors stärktes 0,6 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?