1515

Astra Zeneca dagens vinnare

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln, till följd av det positiva domstolsutslaget för Astra Zeneca. Men glädjen var kort. Som vanligt spelade det dystra ekonomiska klimatet börsen ett spratt. Både Ericsson och Nordea backade. Vid stängning stod Saxindex på minus 0,2 procent. Omsättningen uppgick till 7,9 miljarder kronor.Strålkastarna riktades
på Astra Zeneca. Läkemedelsjätten fick i helgen glädjande besked. En amerikansk domstol har fastslagit att tilläggspatenten avseende magsårsmedlet Losec är giltiga till 2007. Det innebär att Astra Zeneca kommer kunna sälja Losec i USA utan konkurrens från kopior i minst ett år till. Nyheten var oväntad och orsakade en aktieuppgång på hela 12,7 procent till 333,50 kronor.

"Kursuppgången känns bra. Men frågan är hur länge Astra Zeneca får behålla sitt patent", säger en mäklarchef som är rädd för att generikabolag kommer att lyckas överklaga domen.

Oron till trots, höjde investmentbankerna JP Morgan, ABN Amro, Goldman Sachs och Morgan Stanley sina rekommendationer för bolaget. Investor, vars portfölj till 45 procent består av Astra Zeneca steg 6 procent till 49,70 kronor.

Branschkollegan Pharmacia fick däremot först se sin aktie rasa 8,5 procent. Men strax innan stängning återhämtade sig aktien för att stänga 0,8 procent upp på 379,50 kronor.

Utöver Astras glädjeskutt rådde allmänt lugn på Stockholmsbörsen.
"Det vi ser är främst vinsthemtagningar efter fredagens rally. De är turligt nog marginella", säger en mäklarchef med uttråkad ton.

Terrordådet i Bali som skapat en förnyad oro för ytterligare attacker lade sordin på börshumöret både i Europa och USA.

Flera banker fick se sina kurser dala. SEB tappade 3,1 procent till 77,50 kronor. Värre var det för Nordea som gick ned 5,5 procent till 34,50 kronor.

Sedan årsskiftet har SEB relativt sett klarat sig bäst. Aktiens nedgång sedan den första januari på 19 procent kan jämföras med Nordeas ras på 38 procent.

"Det är bankproblematiken i Tyskland som slår över på svenska banker", säger en mäklare kort.

I lördags meddelade Tyskland officiellt att åtagandet om budgetbalans skjuts fram från 2004 till 2006. Vidare sa landets biträdande finansminister Caio Koch-Weser igår att regeringens prognos om 0,75 procents tillväxt antagligen är i det högsta laget. Men Skandia, som i fredags steg 10 procent, fortsatte till skillnad från SEB och Nordea sin positiva trend. Vid stängning hade aktien lyft 5,1 procent till 14,4 kronor.

Det fanns ytterligare glädjeämnen på börsen. It- och datakonsultbolaget Sectra klättrade 10,3 procent till 37,50 kronor. NATO:s centralorganisation har köpt Sectras avlyssningssäkra GSM-telefon från Kongsberg Defence Communication.

"Det är naturligtvis en strategisk viktig beställning som vi har fått från NATO", säger Kongsberg Defence Communications vice VD Torunn Ovreås till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi förväntar oss fler beställningar från NATO-länder framöver."

I dag släpper H&M sina försäljningssiffror för september månad. Spänningen är stor, där oenighet och osäkerhet råder kring hur mycket försäljningen har ökat jämfört med samma period i fjol. Enligt en sammanställning gjord av SME Direkt väntas försäljningen öka i snitt med 9,4 procent. Aktien stängde 1,5 procent ned på 163 kronor igår. Konkurrenten JC steg däremot 2,9 procent till 36 kronor. Klädkedjans nye VD Thommy Nilsson har stuvat om i bolagets ledningsgrupp. Till årsskiftet blir Erik Andersch, nu på Kapp Ahl, ny marknadsdirektör. Han efterträder Anders Collin som lämnade sitt jobb för en dryg vecka sedan.


Innehåll från HSBAnnons

Här forskar HSB om hur vi ska bo i framtiden

HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.
HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.

Vilket bostadsbolag vågar bygga ett bostadshus som i  själva verket är ett enda stort labb för att testa innovativa, på gränsen till omöjliga, idéer?

Svaret är HSB. Hundraåringen som var först med moderniteter som sopnedkast och gemensam tvättstuga.

Läs mer om framtidens hållbara boende

På utsidan ser det ut som ett visserligen modernt men ändå helt vanligt flerbostads­hus där det ligger på en kulle i centrala Göteborg. Men skenet bedrar. Huset rymmer nämligen HSB Living Lab, en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende, allt medan husets invånare lever sina vanliga liv mitt i  forskningsprojekten.

– Vi har en lång historia av innovation och av att vara först med nya, moderna lösningar, och med HSB Living Lab fortsätter vi på den linjen. Vi har till exempel infört byggnadsintegrerade solceller, ­moderna tvätt­studios och ett energieffektivt sätt att förvärma ventilationsluften i våra bostäder tack vare den forskning som ­sker där, förklarar Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

Hundra forskningsprojekt

Tanken med HSB Living Lab är att testa och utveckla alla möjliga aspekter av framtidens boende. De cirka hundra forskningsprojekten undersöker allt från hur vi människor på enklast möjliga sätt kan dela vårt hem och våra saker för att minska klimatpåverkan och bostadsbrist, till hur digitala bikupor kan främja den biologiska mångfalden. Lägg därtill projekt som undersöker hållbar avfallshantering med sensorer, hur människor agerar med robotar i hemmet, byggnadsintegrerade solceller och mer sociala tvättstugor så inser man hur otroligt mycket kunskap som genereras här.

– Det här kommer verkligen att vara ett starkt bidrag till ett mer hållbart boende och en mer hållbar fastighetsbransch över huvud taget, men det har också potential att förflytta hur vi tänker kring vad ett hem och en bostad är, säger Pernilla Bonde.

Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.

Och det är ingen slump att det är just HSB som har vågat utveckla det här levande forskningslabbet.

– Vi är underifrånstyrda och tror på lokalt, agilt agerande. Idéer och initiativ får flöda ganska fritt i vår organisation, och i det här fallet var det en lokal eldsjäl i Göteborg som hade en idé, och i HSB fanns modet, viljan och vanan att satsa på sådana idéer. Dessutom är HSB en organisation där lönsamhet är viktigt men som framförallt styrs av viljan att skapa värde för medlemmarna. Idén är att återinvestera vinsten för att hela tiden vara en innovativ, nytänkande samhällsbyggare, det är ett naturligt sätt för HSB att jobba.

Vågar tro på människors idéer

– Men kunskap som inte omsätts gör ingen större nytta. Därför har HSB också satsat på att hitta sätt att föra ut forskningsresultaten från HSB Living Lab i organisationen, säger Pernilla Bonde.

– Bland annat håller vi precis på att sätta upp ett nätverk av lokala ambassa­dörer. De har som särskilt uppdrag att säkerställa att kunskaperna går ut i hela ­landet. Vi har också flera piloter igång där forskningsresultat från HSB Living Lag testas ute i vanliga bostadsrättsföreningar. Allt är verkligen möjligt om man bara vågar tro på människors idéer.

Läs mer om framtidens hållbara boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?