Annons

Det finns faktiskt optimism på Wall Street

Det tycks ibland inte finnas något slut på överraskningarna här på Wall Street.
Plötsligt struntade investerarna i mängden av negativa nyheter som strömmade över oss igår, en mycket tolkningsbar nyhet om arbetslösheten...just det, den tolkades enbart som mycket positiv.

Plötsligt räckte en aningen positiv Yahoo-rapport med en aningen glättig VD-prognos och en rätt uppskruvad prognos från Aetna, två bolag som aktiemarknaden mest ryckt på axlarna åt under det senaste halvåret, för att få upp indexen.

Plötsligt var
krigshotet mot Irak som bortblåst. Vågar vi tro på en botten, har optimisterna äntligen vaknat till liv, ser vi ett ljus därborta i tunneln, månne???

Efter börsens stängning igår kväll ringde jag runt till några fondchefer för att försöka få ett någotsånär ärligt svar.

Först en enkel statistik:
Av de 16 tillfrågade cheferna förklarade 4 att aktiemarknaden nu definitivt har bottnat ur, 7 menade att vi nu är mycket nära en botten. Resten, 5 förvaltare ( 2 hedgefonder) är fortsatt pessimistiska och tror att vi redan idag kan se en kraftig nedgång igen, både på Dow Jones Index och Nasdaq Index.

Några allmänna, subjektiva slutsatser:
Flera av de tillfrågade använde betydligt mer optimistiska ordvändningar för att beskriva den svårbeskrivbara "stämningen på Wall Street" än vad de normalt brukar göra. Förra gången jag talade med den här gruppen för två veckor sedan var det ingen hejd på dysterheten.

Några specifika slutsatser:
* Fler och fler investerare tycks finna sig i att marknaden kanske inte kommer tillbaka i 90-talets snabba uppgångsfaser på en bra stund. Men aktierna är nu nere på nivåer där det lönar sig att köpa och ligga kvar, för många av bolagens utdelningar slår statsräntorna.

* Den underliggande optimistiska förstärkningen under de senaste dygnen minskar snabbt de tongivande analytikernas önskan att i kundbreven uppmana till "sälj i nästa uppgång".

* Teknikerna" har legat på en betydligt mer positiv nivå än många av de "psykologiska analytikerna", som nervösa för tuffa efterspel från besvikna investerare hellre har nedgraderat än pratat upp aktierna. Vändningen uppåt igår skedde kring S&P 500-stödnivån 775, precis som teknikerna förutspått. Det kommer troligen att ge ny "vardagsstatus" åt teknikernas optimism.

* För första gången sedan mitten av juli vågar analytikerna sticka ut hakan i media. I går var det Morgan Stanleys Rick Bensignor som utan att blinka uppmanade USA att köpa aktier nu, "ett av de bästa tillfällena på hela året".

* För första gången på flera veckor var flera av institutionerna inne i går och köpte på sig rätt tunga positioner. En av fonderna köpte Ericsson-aktier vid två tillfällen under de sista 25 minuterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?