Annons

Bred uppgång på börsen

Stockholmsbörsen steg kraftigt på fredagen. Uppgången var bred och dagligvaror var den enda bransch som inte lyckades stiga.


"Det ser rätt
okej ut och det kommer nog in lite friska pengar. Vi kanske har haft den urblåsning vi behöver, i alla fall för tillfället. Mycket dåliga nyheter är inprisade i kurserna inför rapporterna och många passar nog på att täcka upp blankningar", säger en mäklarchef.

Omkring klockan 12.40 var OMX upp 2,9 procent till 447 och aktier för cirka 4,0 miljarder kronor hade omsatts.

Skandias försäljningssiffror för årets första nio månader kom in under marknadens förväntningar. Försäljningen blev 8,9 miljarder kronor medan analytikerna hade väntat sig 9,6 miljarder kronor, enligt SME Direkts sammanställning.

Bolaget upprepar dock att det inte har några planer på att göra en nyemission. Skandiaaktien sjönk först sedan siffrorna släppts, men vände sedan upp med 1 krona till 13,40.

ABB säljer en bolåneportfölj för 55 miljoner dollar till Zurcher Kantonalbank, vilket bidrog till att aktien steg 2,30 kronor till 24,50. Morgan Stanley har sänkt riktkursen för ABB till motsvarande 53 från 94 kronor, men anser samtidigt att den senaste tidens fall i aktien är överdrivet.

Volatila IT-aktier gick extra starkt till följd av den allmänna uppgången. Till exempel steg Switchcore 13,5 procent till 4,20 och Telelogic 9,7 procent till 3,72.

På morgonen rapporterade affärssystembolaget Frango en ökad förlust, men bolaget spår också en säsongsmässigt högre försäljning för det fjärde kvartalet. Frango har även ingått en allians med Baan, som är en relativt stor internationell aktör i branschen. Frango steg 25 procent till 30 kronor, dock i liten handel.

Clas Ohlson ökade försäljningen med 27 procent i september. Marknaden var nöjd med ökningstakten och aktien steg 3,50 till 163 kronor.

Lindex var en annan av dagens vinnare sedan Deutsche bank höjt rekommendationen för aktien till köp med riktkursen 195 kronor. Lindex steg 7 kronor till 135.

Inom verkstadssektorn gick Sandvik upp 7,50 till 200 kronor jämnt och Atlas Copco A steg 7 kronor till 152. Bland telekombolagen steg Ericsson B med 20 öre till 5,55 kronor och Nokia A var upp 3,50 kronor till 131,50.

Astra Zeneca klättrade 9,50 kronor till 297,50.

I eftermiddag väntas detaljhandelns försäljning för september i USA klockan 14.30 liksom PPI för september. Klockan 15.50 lämnas preliminära Michiganindex för oktober. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?