1515

Marknaden tror på sänkt ränta

Svenska obligationsräntor stängde svagt nedåt på torsdagen efter att i stor utsträckning ha följt börsens svängningar under dagen.


Fokus för dagen
låg förutom på börserna framför allt på ECB-chefen Wim Duisenbergs uttalande i samband med ECB:s räntebesked. Som väntat lämnade ECB räntan oförändrad på 3,25 procent.

Wim Duisenberg sade att den ekonomiska utvecklingen är fortsatt dämpad och att det är svårt att säga när tillväxten kommer att tillta. ECB kommer att bevaka nedåtriskerna, men han säger samtidigt att riskerna för prisstabiliteten är balanserade.

"Han var lite mindre tillmötesgående än man kunde ha hoppats på. Förut öppnade han dörren för en sänkning, men nu tyckte jag snarare att den kanske stängdes lite igen", säger en analytiker, som fortfarande dock räknar med att ECB kommer att tvingas sänka i december.

Han menar att beskedet fick räntegapet mellan svenska och tyska korträntor att krympa ytterligare, inte minst mot bakgrund av att vice Riksbankschef Lars Heikensten igår öppnade dörren för en räntesänkning framöver, dock inte nästa vecka, enligt analytikern.

Sammantaget var den tioåriga räntan oförändrad på 4,88 procent, och Tyskspreaden krympte till 57 punkter.

Även Bank of England lämnade styrräntan oförändrad på 4,0 procent.

Svensk detaljhandel var sämre än väntat i augusti och steg endast 2,1 procent i årstakt. Enligt SME Direkts enkät väntades en uppgång med 3,6 procent.

"Den var svagare än väntat och tillsammans med den svagare exportutvecklingen gör det att det inte går att utesluta en räntesänkning från Riksbanken i december", säger en analytiker. En annan analytiker framhåller dock att man väntat sig en nedgång under hösten, men att ökningstakten fortfarande måste betraktas som hygglig.

Mot bakgrund av sämre privatkonsumtion och export reviderade EU-kommissionen ned sin tillväxtprognos för tredje och fjärde kvartalet. Kommissionen spår nu en tillväxt på mellan 0,2 och 0,5 procent för respektive kvartal jämfört med kvartalet före.

Tysk definitiv KPI för september reviderades ned något jämfört med den preliminära. Om den tyska statistiken följs upp av liknande i de franska KPI-siffrorna på fredagen, kan förväntningarna om en räntesänkning från ECB framöver öka, enligt handlare.

I USA steg räntorna något. Den tioåriga amerikanska benchmarkobligationen noterades till 3,58 procent, ned 1 punkt från onsdagens svenska stängning.

Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk till 384.000, jämfört med väntade 410.000. Analytiker framhåller dock att förbättringen troligen kan hänföras till säsongsmässig påverkan.

På valutamarknaden stärktes euron ytterligare mot dollarn under förmiddagen och noterades till över 0:99-strecket, den starkaste nivån sedan 6 september, på spekulationer att ECB skulle sända signaler om kommande räntesänkningar.

Förstärkningen kom dock av sig och dollarn noterades till 0:984 vid svensk stängning. En del bedömare tror ändå att euron åter kan nå paritet mot dollarn inom kort om statistik fortsätter att överraska negativt.

Kronan var oförändrad på 9:16 mot euron och på 9:27 mot dollarn. Mätt i TCW-index hade kronans värde ökat till 132,76 jämfört med 132,87 på onsdagen. (Direkt)


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?