Annons

De enda som tjänar pengar på Wall Street är Nobelpristagarna

Kära Nobelspristagare!
Välkomna hit till Streetan, världens mest psykologidrabbade finansgata just nu.


Äntligen har vi fått
svart på vitt att Wall Street-folket är utsatta för "kognitiv psykologi" eller hur nu förståsigpåarna i Vetenskapsakademin lyckades snärja till formuleringarna när de utsåg årets pristagare i ekonomi.

Utan att göra något som helst anspråk på ens en bråkdel av prissumman vågar jag på den samlade journalistkårens vägnar här i Börshuset påstå att vi under de senaste 20-30 åren med jämna mellanrum förklarat att aktiemarknaden styrs av psykologi.

Här är några faktorer som helt kontrollerar börsutvecklingen just nu:
*Rädsla för att det kan bli ett utdraget och kostsamt krig mot Irak
*Osäkerhet om företagens vinster under tredje kvartalet.
*Tvivel på att USA-ekonomin klarar sig undan en "andra" recession, en dubbel-sättning.

I natt kom två överraskande positiva nyheter efter den ordinarie börsens stängning. Yahoo och Aetna, båda presenterade bättre kvartalsrapporter än vad marknaden räknat med. Det drog upp framför allt en rad teknologiaktier. Ericsson steg 5,26 procent på efterbörsen.

S&P future index steg också några snäpp när nyheterna släpptes men tycks nu sent i natt vara på väg att falla tillbaka igen. Det är dock fortfarande en bit kvar till den alltmer psykologiskt viktiga stödnivån på 775.

Ingenting tycks kunna blåsa bort oron och besvikelsen hos investerna just nu. Pessimismen är den värsta sedan 1937-38, menar flera av de tunga analytikerna. Volatilitets-indexet ligger just nu strax under 50, den värsta nivån på flera månader.

De tillfälliga rallykörningar uppåt orkar inte hålla i sig speciellt länge. Experterna svajar också i sina bedömningar från dag till dag men några av de mest uthålliga optimisterna tycks fortsätta att leva med åsikten att vi nu "till slut är på väg mot en definitiv bottenfas", något som jag hört sedan slutet av juli i år.

Det är en tuff marknad att förstå sig på, de enda som tjänar några hyfsade flis på den här Las Vegas-artade psykologin tycks vara ett par lyckligt lottade Nobelpristagare.

Välkomna till det nobla Bingo-lotteriet Wall Street!Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?