Annons

Telia steg på börsen

Efter måndagens ras var handeln på Stockholmsbörsen under tisdagen slagig. Några timmar före stängning fick svag amerikansk statistik över bygginvesteringar och inköpschefsindex börsen att vända ned. Men Saxindex återhämtade sig för att stänga på plus 0,8 procent. Totalt omsattes aktier för 8,6 miljarder kronor.


Dagen var en
lång väntan på den amerikanska statistiken som både var en besvikelse och en lättnad. Tråkigt var bygginvesteringarna i USA som sjönk 0,4 procent i augusti jämfört med månaden innan. Enligt Blomberg News låg förväntningarna på en 0,2-procentig minskning.

"Besvikelsen märks på Skanska", säger en mäklare.

Skanska backade 1,5 procent till 45 kronor. Ett annat industribolag som backade var ABB. Standard & Poors sänker kreditbetyget för verkstadskoncernens långfristiga utlåning från A till A- och utsikterna för kreditbetyget kvartstår negativa. Enligt S&P är det sänkta betyget ett resultat av bolagets fortgående utmaningar att förbättra sitt operativa resultat under rådande svåra industriförhållanden liksom fortsatt osäkerhet om asbetsskadestånden framtida storlek. Aktien rasade 14,7 procent till 26 kronor.

Lättnad infann sig dock på börsen efter att det amerikanska inköpschefsindexet låg något över vad analytikerna befarade.

"Efter måndagens svaga inköpschefsindex från Chicago reviderade vi ned vår prognos. Men det visade sig inte vara så illa som vi trott", säger en lättad mäklare som säger sig ha väntat på inköpchefsindexet i flera veckor.

Vidare var han glad över nyheter från Telia Sonera. Prospektet för sammanslagningen presenterades på tisdagen.

"Äntligen får vi tecken på att affären är på gång", säger han.

Telia aktien sköt upp 7,3 procent till 25 kronor.

Efter måndagens försäljningsvarning från Ericsson upprepar BNP Paribas rekommendationen undervikt. Eftersom BNP Paribas redan räknat in en sjunkande försäljning ändrar Investmentbanken inte sina prognoser för Ericsson. Men även åren 2003 och 2004 bedömer BNP kommer att bli pressande. Credit Suisse First Boston var heller inte överraskat över Ericssons försiktiga syn på det tredje kvartalet. Detta med tanke på att de flesta telekomtillverkarna redan vittnat om den svaga marknaden.

Ericsson som under måndagen rasat 14 procent steg 6,8 procent till 3,60 kronor.

En annan IT-förlorare är WM-data som till följd av den dystra marknaden, drar ned på sin personalstyrka med ytterligare 400 anställda. Enligt finanschefen Rickard Petris uttalanden till Nyhetsbyrån Direkt, räknar IT-konsulten med att minska kostnadsmassan på årsbasis med cirka 200 Mkr. WM-data står dock fast vid sin årsprognos om ett rörelseresultat i nivå med fjolårets.

Före stängning steg WM-data som först backat och slutade till sist dagen på plus 4,3 procent vid 7,20 kronor.

SEB fortsätter att göra nordiska förvärv. Efter torsdagens ökade innehav i danska Amagerbank, köper SEB 100 procent i Europay Norge för 1,2 miljarder kronor. Europay Norge äger rätten till varumärket Eurocard i Norge. Men affären hade ingen positiv aktiepåverkan. SEB stängde på minus 2,1 procent till 70,50 kronor. En annan förlorare var OM som rasade 11,6 procent till 28,30 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?