1515

Intelbesked sänkte Tokyobörsen

Börserna i Tokyo backade på tisdagen efter det att den så kallade Tankanrapporten från centralbanken tolkats negativt. Bland annat är företagen pessimistiska för sjunde kvartalet i rad.


I Tokyo föll Nikkei 225
med 2,4 procent till 9.162 medan det bredare Topix backade 1,9 procent.
"En återhämtning av företagsvinsterna kommer inte att inträffa på ännu ett tag", säger Yasuo Kamaji, förvaltare vid Sakura Investment Management, till Bloomberg News.

NEC föll 3,2 procent. Samsung, Kyocera och andra datorrelaterade aktier backade också efter det att börsens aktörer tagit fasta på uttalanden från Intels VD Craig Barrett om att IT-industrin genomgår sin mest dramatiska nedgång på 30 år.

Marknaden var också skeptisk till att Japans nyligen utsedde minister för finansiella tjänster, Heizo Takenaka, kommer att kunna vidta aggressiva reformer inom banksektorn.

UJF Holdings, som är fjärde största kreditgivare i Japan, tillhörde tisdagens största förlorare med en nedgång på 12,1 procent.

I Sydkorea var Kospi upp 0,8 procent. Staten kan komma att göra stödköp av aktier med hjälp av ränteintäkter från en så kallad aktiestabiliseringsfond.

Singaporebörsens Straits Times index stärktes 0,1 procent.

Weighted Index i Taiwan var ned 0,7 procent. Taiwan Semiconductor Manufacturing, som räknar Intel till sina kunder, föll 2,4 procent.

Börserna i Kina och Hongkong var stängda till följd av helgdag. (Direkt)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?