ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Dags ge förslag på Årets företagare


I december utses vinnaren av Albert Bonniers pris till Årets företagare 2001. Nu är det dags att lämna förslag på kandidater.
Nytänkade inom en mogen bransch, miljöhänsyn och invandrarbakgrund är några av de kännetecken som juryn bör ta hänsyn till i år. Det anser i alla fall fjolårets bästa företagare Birgitta Brodin och Jeannie Chang.


ÅRETS FÖRETAGARE 2000: Jeannie Chang, Green Computer, och Birgitta Brodin, Recepta, får priset av DIs chefredaktör Hasse Olsson. Med på bilden även juryns ordförande, Lukas Bonnier. FOTO: Ronny Karlsson

"Årets företagare bör vara någon som tänker nytt i en gammal bransch", säger Birgitta Brodin, VD, grundare och huvudägare i vårdbemanningsföretaget Recepta och en av två vinnare av Albert Bonniers pris till Årets företagare 2000.

Att vara orädd och våga pröva nya vägar även om det blåser motvind är de viktigaste egenskaperna som en god entreprenör måste ha, framhåller Birgitta Brodin. Det är också en beskrivning som stämmer väl in på henne själv.

1995 bröt Birgitta Brodin landstingets monopol som arbetsgivare inom vården och startade Sveriges första bemanningsföretag för sjukvårdspersonal.

Fram till i oktober förra året hette företaget Mabi Care innan det bytte namn till Recepta. Företaget har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och sedan i maj även i Oslo i Norge.

För Recepta har detta år i första hand handlat om utveckling och expansion av verksamheterna i Göteborg, Malmö och Oslo, där företaget som ett av tre företag tecknat ett ramavtal med det norska sjukvårdsförbundet. Även i Sverige har Recepta nyligen tecknat ett ramavtal med Stockholms läns landsting om uthyrning av vårdpersonal.

Enligt Birgitta Brodin har det under de senaste åren skett en attitydförändring inom sjukvården till inhyrd personal. De tidigare så kontroversiella privata bemanningsföretagen har blivit rumsrena.

Men inte utan en viss kamp. Birgitta Brodin berättar att Recepta lägger väldigt stor vikt vid uppföljningar av den vård som företaget ansvarar för. Recepta vill säkerställa att vården är effektiv och håller en hög kvalitet.

"Vi vill gärna ta ett helhetsgrepp om vården och visa att vi är ett gott alternativ för både patienter och personal", säger Birgitta Brodin.

Och det senaste året har Birgitta Brodin fått mycket uppmärksamhet för sitt företag och sitt kvalitetsarbete, inte minst sedan hon utnämnts till Årets företagare.

"Priset har haft en enorm genomslagskraft och det har varit en väldig tillgång i vår marknadsföring. Det är ett erkännande som är skönt att ha i ryggen", säger Birgitta Brodin, som under året varit flitigt anlitad som föredragshållare på olika konferenser.

Hon ger också en extra eloge till juryn för Albert Bonniers pris för att den förra året utsåg två kvinnor till årets företagare.

"Det kan de gott fortsätta med. Det är så sällan kvinnor blir applåderade", säger Birgitta Brodin.

Hon föreslår även att juryn i år tittar särskilt noga på företagare med invandrarbakgrund, som enligt hennes mening också förtjänar att lyftas fram.

"En sådan entreprenör och företagare är Camille Forslund som driver städföretaget Keyline Städ & Konsult AB i Värmland. Hon driver inte bara sitt företag på ett gott sätt, hon brinner även för det hon gör och är villig att ta strid för det inför makthavarna", säger Birgitta Brodin.
Annars vill hon gärna se någon entreprenör inom skolan som vinnare av Årets företagare 2001.

"Det är inte alltid så lätt att kämpa vidare i en bespottad bransch, och förnyelse av skolan är ett område som borde uppmuntras", säger Birgitta Brodin.

Även fjolårets andra vinnare av Albert Bonniers pris till Årets företagare, Jeannie Chang, VD och en av grundarna till datagrossistföretaget Green Computer, anser att nytänkande och goda idéer bör belönas.

"Jag tycker att juryn bör ge priset till någon som gjort livet lättare för många människor", säger Jeannie Chang.

Hon framhåller också miljöfrågorna som väldigt viktiga. Årets företagare bör vara en entreprenör som tar hänsyn till miljön och naturen i sin affärsidé.

"Men framför allt handlar gott företagande om hårt och ärligt arbete", säger Jeannie Chang.

Och det är något som hon verkligen fått känna på i år med den kraftiga nedgången som skett i IT-branschen.

"Det har varit en tuff vår och många konkurrenter har fått ge upp, men de företag som överlever den här krisen är starka och har en sund ekonomi och för dem kommer en vändning i höst", spår Jeannie Chang.

Hon bedömer att datorgrossistmarknaden har rasat med mellan 30 och 40 procent i år, vilket har varit kännbart för Green Computer. Framför allt är det den starka dollarn som ställer till problem eftersom företagets inköp huvudsakligen sker i dollar.

Green Computer startades 1994 av Jeannie Chang och hennes sambo Lennart Larsson. Sedan dess har företaget växt till en av Sveriges största datagrossister med en vinst förra året på 12 miljoner kronor.

I år tvingas dock Jeannie Chang dra ned vinstprognosen till hälften.

"Jag räknar med en vinst på mellan 5-6 miljoner kronor men det beror på vad som händer i höst", säger hon.

Enligt henne ligger nyckeln till framgång i en hård kostnadskontroll och ett järnhårt grepp om företagets lager.

Därför sköter hon själv Green Computers inköp och inventerar lagret av dataskärmar, ljud- och grafikkort, CD-brännare och minnen varje kväll.

Prisförändringarna är snabba i datagrossistbranschen och det gäller att inte dra på sig för stort lager och att noga följa efterfrågan.

"Man måste vara trendkänslig och alert i alla inköp", säger Jeannie Chang.

Hon är fortfarande väldigt stolt över att hon blev utsedd till Årets företagare förra året, men trots det har hon valt att hålla en låg profil.

"Jag är glad för erkännandet men jag har ingen önskan att bli berömd. Jag vill bara fortsätta att utveckla mitt företag på bästa sätt", säger Jeannie Chang anspråkslöst.

ÅRETS FÖRETAGARE 2001Nu är det åter dags att utse vinnare av Albert Bonniers pris till Årets företagare. Priset delas ut för 15e gången och juryn behöver läsarnas hjälp att nominera kandidater.
Albert Bonniers pris till Årets företagare vill locka fram entreprenörsanda och sunda, framgångsrika företag. Vinnaren ska helt eller delvis äga företaget och ha gjort enastående insatser inom svensk företagsamhet. Namn på kandidater med en kort motivering, ska vara Dagens Industri tillhanda senast fredagen den
26 oktober.

Skicka ditt förslag till:
Dagens Industri
Årets företagare
Att: Anna Olsson
113 90 Stockholm

Bifoga en beskrivning av företagets verksamhet och utveckling samt årsredovisningar för de senaste tre åren. Skicka gärna med dokument som stöder redogörelsen.
Juryns ordförande är Lukas Bonnier. Övriga medlemmar i juryn är Marcus Storch, Roger Holtback, Rune Andersson samt Hasse Olsson, chefredaktör för Dagens Industri.

Tyck till