Annons

Wall Street laddar för nästa uppgång

WALL STREET. Med otroliga 5.250 miljarder dollar upp i rök på ett år laddar amerikanska investerare för en återhämtning andra halvan i år. Många hävdar sig ha en fundamental grund att stå på, skriver Bengt Göransson från Wall Street.


Ämnet för dagen är diskussioner, spekulationer och till och med vadslagningar om hur andra halvan av 2001 kommer utveckla sig på Wall Street och därmed antagligen också övriga världens börser.

Ett år av nedgång bröts, kanske tillfälligt, för några veckor sedan och handlare här sätter nu sin prestige på att bedöma de kommande sex månaderna.

Den allmänna uppfattningen verkar vara positiv. Om detta beror på att aktörerna här insett att de faktiskt är beroende av att medel-amerikanen handlar aktier låter vi vara osagt, men vissa har faktiskt kött på benen i sina argument.

Ett återkommande fenomen är Greenspan, Fed och räntesänkningarna. Årets aggressiva politik har ännu inte satt sina spår i varken investeringar eller aktiekurser, men effekten har som bekant viss fördröjning och bedömare §hävdar att denna effekt snart bör slå in.

Att Greenspan har fortsatt koll på läget betvivlar ingen samtidigt som många nu verkar ha lärt sig att rop och uppmaningar inte får Fed i rörelse, utan det är hederliga fundamenta som gäller.

Vid sidan av Greenspan sitter den nye presidenten Bush redo med ett gigantiskt skattepaket som ytterligare förväntas späda på konsumtionen och få hjulen att snurra. I god demokratisk ordning mals skattepaketet nu i politiska intanser men beräknas implementeras senare i år.

Men viktigast av allt - och naturligtvis kopplat till ränte- och skattesänkningar, är att vi kan få se en bekräftad fundamental vändning i
den amerikanska ekonomin. Fortfarande räknar de flesta bedömare med en "turn-around" senast i början av 2002 men helst redan i slutet av detta år.

Det är först när den totala ekonomin, och inte bara enstaka husförsäljningsrapporter, vänder upp som vi kan förvänta oss ett nytt rejält lyft på aktiemarknaderna.

Och det är just detta Wall Street nu kikar mot horisonten efter. Allt hänger ihop och kan den amerikanska jätteekonomin åter styras in i den positiva cirkeln så menar många att forna kurslyft inte längre behöver te sig så avlägsna.

Nattens efterbörser hade dock ett något kortare perspektiv. Gamla Ericsson-bekantingen Qualcomm rapporterade enligt förväntningarna men hade vissa frågetecken för den närmaste framtiden. En osäkerhet som kostade bolaget dryga 13 procent av marknadsvärdet i natt. I övrigt var efterbörserna lugna med låg omsättning.

Kanske Wall Streets
invånare redan hade gått hem och funderat kring det kommande halvåret?Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från VerizonAnnons

Kompetenserna för en digital arbetsstyrka

Sedan i början av året har sättet vi lever och arbetar på förändrats dramatiskt och de flesta skulle nog säga att vi nått paradigmskifte, speciellt när det kommer till företagens digitala arbetsmiljö. Från att ha varit ett bekvämt alternativ för några få, har distansarbete blivit en nödvändighet för många, nästan över en natt.

Att skapa en hybrid arbetsmiljö där fysiska och digitala platser kombineras är själva kärnan i rekommendationerna i en färsk rapport från Harvard Business Review Recreating Work as a Blend of Virtual and Physical Experiences.

Samverkan mellan människa och maskin

Att använda ny teknologi för att öka effektiviteten är vettigt, men det är bara ena sidan av myntet –i framtiden handlar det om att se till att människor och maskiner samverkar. Det är en av anledningarna till att allt fler företag prioriterar de anställdas kompetensutveckling.

Hur bygger du då denna ”nya arbetsstyrka” på distans? Hur hanterar du utmaningarna med distansarbete? Hur infriar du de anställdas förväntningar på en flexibel arbetsplats samtidigt som du tillgodoser behovet av fysisk interaktion och kreativa dialoger mellan kollegor? En annan viktig fråga är vilka kompetenser arbetsstyrkan behöver för att vara framgångsrik i den nya digitala miljön? Detta är några av de frågor som framtidens ledare funderar på just nu.

Emotionell intelligens viktigare än tekniska intelligens

I den senaste rapporten från Verizon Business på ämnet framtidens arbete säger 66 % av seniora chefer att det är avgörande att införa ny teknologi. Samtidigt är det ännu fler som ser emotionell intelligens och social kompetens som nyckelfaktorer för framgång.

”När företagsledare skapar framtidens arbetsplats är den kanske mest kritiska uppgiften att se till att de anställda känner sig motiverade och involverade. Det är avgörande för att nå framtida affärsframgångar,” säger Fredrik Hallenborg, Nordenchef på Verizon Business. ”Här är det viktigt att stödja de anställda i sin personliga och professionella utveckling. Våra resultat visar att kompetensutveckling är ett nyckelområde bland 75 % av cheferna som tillfrågades. De anser också att digitala kompetenser har blivit ännu viktigare efter att pandemin slog till. Pandemin har även tvingat oss att inse att vi behöver hantera problem med smidighet och anpassningsförmåga samtidigt som vi lär oss att hantera affärsrisker utifrån vad som är rimligt och på ett sätt som gör att företaget utvecklas även under de nya omständigheterna.

Rapporten visar också att precis över tre fjärdedelar (76 %) nämner anpassningsförmåga som en nyckelkompetens tillsammans med problemlösning (72 %) och riskhantering (72 %).

En framtidsblick

Det viktigaste vi tar med oss från rapporten är att företag inte har råd att endast fokusera på det som händer idag. Det tydliga budskapet från de tillfrågade i undersökningen är att bättre tekniska kunskaper, att investera i människor och att samtidigt förändra arbetskulturen inte bara kommer göra företag mer robusta, det kommer att göra dem mer lönsamma i framtiden.

”Ledare behöver fundera på vad företaget har gjort bra och var det finns utrymme för förbättring, vilka nya rutiner de kanske vill behålla, och vilka initiativ de vill ska fortsätta, stanna av eller införas”, säger Fredrik Hallenborg. ”Slutligen, och än viktigare, behöver de gå från ord till handling kring hur dessa punkter kan kommuniceras, artikuleras, aktiveras eller vävas in i organisationen så att de är redo när krisen klingat av, för att påskynda återhämtningen. De som gör denna transformation på ett genomtänkt sätt och sätter sina anställda i första rummet, kommer att vara bäst rustade för framgång.

Framtidens arbete kommer inte bara drivas av ny teknik. Kulturen ute hos organisationerna och de kompetenser de anställda har kommer att vara precis lika avgörande för en framgångsrik digital transformation.

Om the Future of Work-rapporten

Rapporten, som producerades i två omgångar, identifierar fyra viktiga, sammankopplade dimensioner som chefer ombads att rangordna: teknologi, kompetens och beteende, ledarskap och nya sätt att arbeta på. I januari i år tillfrågades 1 102 seniora chefer i olika sektorer och geografiska områden om deras åsikter. När pandemin kom, utförde forskarna en andra undersökning bland 664 seniora chefer för att bedöma om det fanns förändringar bland åsikterna. 

För mer information om rapporten och för att läsa mer om vilka kompetenser som behövs för den digitala arbetsstyrkan, besök vår hemsida här. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?