1515
Annons

Wall Street laddar för nästa uppgång

WALL STREET. Med otroliga 5.250 miljarder dollar upp i rök på ett år laddar amerikanska investerare för en återhämtning andra halvan i år. Många hävdar sig ha en fundamental grund att stå på, skriver Bengt Göransson från Wall Street.


Ämnet för dagen är diskussioner, spekulationer och till och med vadslagningar om hur andra halvan av 2001 kommer utveckla sig på Wall Street och därmed antagligen också övriga världens börser.

Ett år av nedgång bröts, kanske tillfälligt, för några veckor sedan och handlare här sätter nu sin prestige på att bedöma de kommande sex månaderna.

Den allmänna uppfattningen verkar vara positiv. Om detta beror på att aktörerna här insett att de faktiskt är beroende av att medel-amerikanen handlar aktier låter vi vara osagt, men vissa har faktiskt kött på benen i sina argument.

Ett återkommande fenomen är Greenspan, Fed och räntesänkningarna. Årets aggressiva politik har ännu inte satt sina spår i varken investeringar eller aktiekurser, men effekten har som bekant viss fördröjning och bedömare §hävdar att denna effekt snart bör slå in.

Att Greenspan har fortsatt koll på läget betvivlar ingen samtidigt som många nu verkar ha lärt sig att rop och uppmaningar inte får Fed i rörelse, utan det är hederliga fundamenta som gäller.

Vid sidan av Greenspan sitter den nye presidenten Bush redo med ett gigantiskt skattepaket som ytterligare förväntas späda på konsumtionen och få hjulen att snurra. I god demokratisk ordning mals skattepaketet nu i politiska intanser men beräknas implementeras senare i år.

Men viktigast av allt - och naturligtvis kopplat till ränte- och skattesänkningar, är att vi kan få se en bekräftad fundamental vändning i
den amerikanska ekonomin. Fortfarande räknar de flesta bedömare med en "turn-around" senast i början av 2002 men helst redan i slutet av detta år.

Det är först när den totala ekonomin, och inte bara enstaka husförsäljningsrapporter, vänder upp som vi kan förvänta oss ett nytt rejält lyft på aktiemarknaderna.

Och det är just detta Wall Street nu kikar mot horisonten efter. Allt hänger ihop och kan den amerikanska jätteekonomin åter styras in i den positiva cirkeln så menar många att forna kurslyft inte längre behöver te sig så avlägsna.

Nattens efterbörser hade dock ett något kortare perspektiv. Gamla Ericsson-bekantingen Qualcomm rapporterade enligt förväntningarna men hade vissa frågetecken för den närmaste framtiden. En osäkerhet som kostade bolaget dryga 13 procent av marknadsvärdet i natt. I övrigt var efterbörserna lugna med låg omsättning.

Kanske Wall Streets
invånare redan hade gått hem och funderat kring det kommande halvåret?


Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Strategens köpråd: Bottenfiska energieffektiviseraren

En långsiktig vinnare som har rasat i värde i år men som gynnas av den växande energieffektiviseringstrenden. SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall tipsar om en aktie som han spår kommer att stiga kraftigt.

”Vi ser en uppsida som är nästan 70 procent”, säger han.

Esbjörn Lundevall.
Esbjörn Lundevall.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera