Annons

Wall Street: Ericsson i fokus

WALL STREET DIREKT: Ericssons och Sonys giftermål lyckades vinna telekombranschens mediakrig i New York igår, skriver Bengt Göransson i sin krönika från New York.


Affären fick stor uppmärksamhet och fortsatt relativt positiva omdömen.

Lika glada för Ericssons stora uppmärksamhet var nog Lucent, AT&T, JDS Uniphase och Agere som samtliga kom med mediokra rapporter.

I kölvattnet av Ericsson-Sony affären rapporterade igår flera tunga amerikanska telekombolag. Det blev precis så dåligt som analytiker här befarade och sektorn får räkna med fortsatt hård press.

Jättarna AT&T och Lucent som så sent som 1996 var ett och samma bolag levererade precis så dåligt respektive ännu sämre än befarat.

Bara kommentarer kring rapporterna lyckades lyfta aktierna till plussidan. Men det generella omdömet om bolagen här är fortsatt negativt. Även Agere tillhörde sfären tidigare men knoppades av från Lucent tidigare i år.
Bolaget stämde in i tongångarna och meddelar sparkning av personal.

"Ärligt talat var Lucent faktiskt det enda hyfsat positiva idag. Visst missade bolaget prognosen, men efter Ageres avknoppning måste vi omvärdera detta bolag. Det ser inte så bra ut, men jag tror vi ser tecken på att patienten är på väg ut från akutmottagningen", kommenterade telekomanalytiker Steve Kamman på CIBC World Markets.

Liknande tongångar kunde höras från resten av telekomanalytikerna som var rejält upptagna igår.

En av deras övriga uppgifter var att studera Ericsson-Sony samarbetet och de som jag talade med menar att Ericsson kanske äntligen kan vända det negativa nyhetsflöde som har omgett bolaget det senaste året.

Flera analytiker som följer Ericsson tror att den positiva nyheten kan ligga kvar över bolaget tills det verkliga arbetet med mobiltelefonerna sätter igång.

"Det var välbehövligt för Ericsson. Nu får man möjlighet att slippa problemen med telefonerna och kan samtidigt få lite fokus på systemen som också börjar få vissa problem", menade en analytiker som följer bolaget.

Nattens fokus föll mest på e-handelsjätten Amazon.com som faktiskt överträffade förväntningarna och steg något i en övrigt relativt lugn efterhandel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?