1515
Annons

Överraskande rally i natt

En försiktig optimism är tillbaka på Wall Street. Trots en egentligen medioker rapport steg Yahoo i natt, drog med sig de flesta stora teknologiföretagen och vi kan se fram emot ytterligare minskad nervositet i dag, säger analytikerna här i finanskvarteren i New York.


Yahoo är giganten bland portalbolagen och en mycket viktig indikator för hela internetsektorn.

Visserligen slog bolaget analytikernas förväntningar genom att presentera en
vinst om en cent per aktie istället för det förväntade nollresultatet.

Men då bör
man ha i minnet att bolaget redan sänkt prognoserna vid två tillfällen i år från det initiala målet om en vinst på 13 cent per aktie och en nära dubbelt så hög omsättning.

Och en närmare titt på rapporten borde oroa investerare i sektorn - omsättningen minskar kraftigt, bolaget sparkar anställda och sänker förväntningarna för 2001.

Samtidigt har bolaget ännu inte hittat en ny VD efter Tim Koogle's avgång.

Mycket riktigt
var också analytiker något förvånade över de positiva reaktionerna på rapporten i natt.

"Det är tydligt att optimismen har återvänt. Faktum är ju att Yahoos omsättning minskar och att bolaget dessutom prognostiserar fortsatt minskad omsättning för nästa kvartal. Hade de presenterat de här nyheterna för en vecka sedan hade vi garanterat sett en annan reaktion", sa en analytiker här sent i natt.

Den positiva stämningen
efter tre dagar på plus räcker alltså för att lyfta aktier även efter rapporter som denna. Yahoo har annars befunnit sig i en värld av onåd hos investerare som inte ens verkar vilja ta i portalbolagen med tång i takt med att annonseringarna minskar.

Precis som inför den tidigare rapporten från Motorola var spänningen stor inför Yahoos rapport i natt. Bolaget fungerar som den bästa värdemätaren för tidigare "high-flying" internetbolag och framförallt för online-annonseringen i stort.

Nervositeten inför rapporten var påtaglig och när den nu har kommit kan handlarna återigen fokusera på annat.

Två viktiga rapporter är nu "avklarade". Wall Street tar en dag i taget och rör sig sakta men säker mot tryggare mark. Några börjar viska om att vändningen har kommit, men ingen verkar ännu vilja ta ut någonting i förskott.

Förvaltaren: En helrätt exponering

Fem bolag som tagit oförtjänt mycket stryk på senare tid platsar i Di:s Ulf Peterssons Drömportfölj - Di:s aktietävling som startar 10 oktober.

”Det här bolaget är jättebilligt”, säger han om aktien som rasat över 70 procent i år.

Origos förvaltare läggar å sin sida vantarna på ett svenskt industribolag som han anser oupptäckt.

”När Europa tvingas investera 500 miljarder euro i elnät och annat för att klara omställningen från det ryska beroendet är den här exponeringen helrätt”, säger Christoffer Ahnemark.

Om drygt en vecka, den 10 oktober, startar höstens omgång av Di:s aktietävling Drömportföljen. Redan nu kan du registrera din portfölj - och hittills har omkring 2500 portföljer registrerats. 

När Origo Fonders förvaltare Christoffer Ahnemark ska välja fem favoriter lyfter han särskilt fram industribolaget och ABB:s avknoppning AQ Group. Europas skriande behov av att stärka elnäten i sin strävan att bli kvitt det ryska beroendet talar särskilt för bolaget som fallit över 40 procent i år.  AQ Group har dragits med i den negativa trend som framför allt drabbat smallcap-listade bolag, menar Christoffer Ahnemark. Att bolaget inte analyseras av någon storbank tycker han är anmärkningsvärt, men det gör inte AQ Group mindre intressant.

”Vi gillar att investera i oupptäckta kvalitetsbolag och vi tror att AQ Group är ett sådant. Bolaget har gjort vinst varje kvartal sedan starten 1994, vilket är ett kvalitetstecken. Under covid minskade försäljningen men vinsten minskade inte alls lika mycket. Så det finns en stabilitet och det är ett brett bolag som levererar olika former av elektriska komponenter, elskåp och annat till växande industrier. När vi pratar med bolaget så säger man att kunder vill köpa ännu mer, inte mindre.”

Christoffer Ahnemark medger att AQ Group varit nere i en mindre marginalsvacka. Men att orderingången och försäljningstillväxten varit kraftfull.

”Nu växer man med 20 procent, vilket är högt för ett bolag av AQ:s karaktär.”

De andra fyra bolagen som plockas in i portföljen är fastighetsbolaget Diös Fastigheter, bredbandsbolaget Bahnof, fastighetsservicebolaget Coore och hälsoföretaget Biogaia.

”Gemensamt är att de alla har starka balansräkningar men lite olika profil”, säger Christoffer Ahnemark.

I Biogaias fall är det bolagets ställning som världsledande inom försäljning av probiotiska produkter, kosttillskott innehållande mjölksyrabakterier, och patentet på bakteriestammen Limosilactobacillus reuteri som gör aktien, som tappat omkring 30 procent i år, intressant. 

”Biogaia har kommit ner kraftfullt trots två omvända vinstvarningar, så därför har även mulitplarna kommit ner kraftfullt. Man har en nettokassa på 1,5 miljarder, en attraktiv verksamhet, en patenterad bakteristam som vi tror kommer växa kommande år. Marknaden växer tvåsiffrigt och vi tycker att bolaget är missuppfattat.” 

När Di:s analytiker Ulf Petersson får välja fem bolag är alla aktier som tagit mycket stryk i närtid - och där han hoppas på uppstuds.

”Ska man vinna en sån här tävling så borde man gå 'all in' i något… Men samtidigt är det vettigt att ha lite stabilitet och kryddor där det finns tillväxt.”

Bolagen han plockar in i sin Drömportfölj är klädbolaget Revolution Race, hjälmbolaget Mips, transplantationsbolaget Xvivo samt telekombolagen Ericsson och Tele2 - alla har fallit mellan 25 och 80 procent i år.

”Revolution race är jättebillig. Mips vinstvarnade och har kommit ner på det, Xvivo har gått ner efter att vd:n tragiskt avled. Men precis innan hade de kapitalmarknadsdag som var väldigt positiv och har en intressant verksamhet”, säger Ulf Petersson.

Ericsson och Tele2 är två defensiva kort som inte påverkas så mycket av den allmänna konjunkturen, resonerar han:

”Tele2 är ett ocykliskt bolag som kommit ner en del till följd av energipriser, men jag tror att det finns andra bolag som kommer ha större problem med energipriser än Tele2”, säger Ulf Petersson och fortsätter:

”Portföljen är en bladning mellan högrisk och lågrisk. Men det sammantagna temat är att det är aktier gått väldigt dålig den senaste månaden och kan studsa upp av den anledningen”

Han utesluter dock inte att den kan komma att ändras när tävlingen närmar sig den 10 oktober.

”Om den startade i dag skulle jag ha med de här fem.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera