1515

Ett år med fallande börs

I morgon tisdag är det precis ett år sedan Stockholmsbörsen slog rekord med den högsta noteringen hittills. Den 6 mars 2000 sattes punkt för en av börshistoriens snabbaste uppgångar. Samma dag inleddes den börsdepression som råder än i dag.


I slutet av oktober 1999 lade börslokomotivet in en överväxel, med draghjälp från teknikbörserna Nasdaq och tyska Neuer Markt, vilket la grunden för en rusning i generalindex från nivåer under 4000 till 6812,7 den 6 mars.

Vinnare var alla bolag vars verksamhet på något sätt kunde kopplas till IT eller telekom och i synnerhet internet.

Hela börsen var då, den 6 mars, värd 4.864 miljarder kronor, nu är motsvarande siffra cirka 3.342, över 1.500 miljarder kronor i aktieägarvärde har alltså gått upp i rök. Generalindex har sjunkit med 34 procent på ett år.

Telekomsektorn har drabbats hårt. Ericssons B-aktie noterades i 915 kronor vilket motsvarar 229 kronor i dagens kurs efter split. år har gått ned med 47 procent till 247 kronor. Teleoperatören har gått ned med 63 procent.

Den största smällen har ändå drabbat de som köpte IT-aktier för ett år sedan. Internetkonsulten 5 kronor. Branschkollegan kostade den 6 mars förra året 192 kronor, av vilket det efter 91 procents tapp endast återstår 14,80 kronor.

De som för ett år sedan gick in i defensiva branscher har dock gjort lysande placeringar. Läkemedelsjätten stod den 6 mars i 308 kronor, och har gått upp med 47 procent sedan dess.

Byggbolaget aktiekurs har stigit med 51 procent på ett år och fastighetsbolaget ägare kan gotta sig åt 48 procents värdeökning av aktierna på ett år.

Hur har det då gått för Nasdaq och Neuer Markt?
Ja där är det ännu värre. Neuer Markt har har fallit drygt 80 procent på ett år. Nasdaq har rasat 55 procent.


Innehåll från ToyotaAnnons

Här planeras för nästa generation av elbilar

Elhybrider, laddhybrider och vätgasbilar med endast vattenånga som utsläpp.

Nu laddar Toyota för att även lansera nästa generation av batteridrivna elbilar.

Möt Toyota bZ-serien vars premiärmodell är utrustad med både solpaneler och flygplansratt.

Nollutsläpp och solfångare – lär dig allt om Toyota bZ4X 

1997 lanserades Toyota Prius – världens första massproducerade hybridbil.

Nu, snart 25 år senare, laddar Toyota för nästa stora steg i utvecklingen. 2025 kommer Toyota erbjuda fler än 40 elektrifierade modeller, varav 15 batteridrivna elbilar.

Den nya helelektriska bZ-serien är en central del i den nya satsningen. Bokstavskombinationen bZ är hämtat från Beyond Zero vilket är benämningen på Toyotas nya manifest. I framtiden tänker Toyota inte bara utveckla utsläppsfria fordon samt uppnå koldioxidneutralitet – man vill gå ännu länge, bortom nollgränsen, för att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld.

Resan ska vara en njutning

Den första modellen i bZ-serien presenterades nyligen på bilsalongen Shanghai Motor Show.

Toyota bZ4X Concept är en fyrhjulsdriven mellanklass-SUV, skapad för att vara en bekväm och uppkopplad miljö där människor under en resa kan njuta av tiden tillsammans.

- Vår målgrupp är de som prioriterar att tillbringa tid med familj och vänner. Toyota bZ4X ska kunna vara en hub för dem, konstaterar Toyotas chefsingenjör Koji Toyoshima.

Rymlig och öppen kupé

Toyota bZ4X är byggd på den nya plattformen e-TNGA som konstruerats specifikt för eldrivna fordon. Lång hjulbas och korta överhäng bidrar till en ovanligt rymlig och öppen kupé. Med e-TNGA kan både utveckling och tillverkning av elbilarna effektiviseras. Fler modeller och varianter kan erbjudas till lägre kostnad.

Systemet för fyrhjulsdrift, med elmotorer på fram- och bakaxel, har utvecklats tillsammans med biltillverkaren Subaru. Systemet ger Toyota bZ4X en genuin offroad-förmåga och även extra säkerhet och trygghet vid körning i alla väg- och väderförhållanden.

Modellen blir också först i världen i serieproduktion med en kombination av en ”flygplansratt” och ett system för steering-by-wire. Den här tekniken ger föraren bättre kontroll genom att ta bort störningar från ojämnt underlag och vid inbromsning vilket ger bättre precision i förhållande till hastighet och styrvinkel. 

Inbyggd solpanel

Toyotas bZ-modeller ska bidra till målet om att nå koldioxidneutralitet. Ambitionen är att neutralisera koldioxidutsläppen under bilens hela livscykel – från tillverkning, leverans och användning till skrotning och återvinning.

Bilens miljöprofil stärks ytterligare av ett inbyggt solfångarsystem som utökar räckvidden. När bilen står parkerad och solen skiner bidrar systemet till batteriets uppladdning.

Se videoserien om framtidens mobilitet, bilbranschen och elektrifieringen 

 

Mer från Toyota

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toyota och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?