1515

Alla ögon på Greenspan

WALL STREET: Många hävdar, naturligtvis inte utan egenintresse, att Greenspans enda alternativ är att sänka med minst 0,75 procent, skriver Bengt Göransson i sin krönika.

[AUTHORPIC]

Att den amerikanska
ekonomin har problem är nu alla överens om. Samma enighet finns vad gäller behoven av fortsatta räntesänkningar.

Men sedan går meningarna isär, hur stor räntesänkning är egentligen nödvändigt, när Federal Reserve möts i morgon?

Många hävdar, naturligtvis inte utan egenintresse, att Greenspans enda alternativ är att sänka med minst 0,75 procent.

Deras motivering har fundamentala grunder och bygger på det faktum att bevisen redan finns för att snabba åtgärder krävs för att rädda kvar tillväxten över nollsträcket och hålla upp konsumtion och investeringar.

De kan vidare peka på Feds begränsade spelutrymme framöver eftersom nästa Fomc-möte är först den 15 maj.

Dessutom har de två tidigare sänkningarna i år ännu inte gett några synliga effekter.

Trots detta är i dagsläget en sänkning med "endast" 50 punkter prissatt i marknaden och verkar fortfarande vara det som de flesta räknar med.

Anledningen är först och främst att Greenspan ser till mer långsiktiga effekter. Men många här menar att det finns fler, dolda orsaker till att Fed inte vill sänka.

Aktiemarknaden har sedan drygt en månad tillbaka krävt fortsatta, snabba sänkningar, i första hand för att kortsiktigt kunna lyfta nedtryckta aktieindex. Greenspan har vägrat och vill med största sannolikhet fortsätta att betona sitt och Feds oberoende från såväl aktiehajar som politiker.

En sänkning med 75 punkter kan ge signaler till marknaden och till den viktiga amerikanska konsumenten att Fed trots allt är pessimistisk till ekonomins styrka.

Tidigare uttalanden har varit medvetet positiva i syfte att försöka sporra konsumenter och genom detta lyfta ekonomin igen.

"Jag tror de sänker med 50 punkter. Det finns en ökad motivering för en större sänkning men jag tror Fed anser det ger fel signaler att ge marknaden vad den vill ha", säger Dan Laufenberg vid American Express Financial Advisors.

Förutom de rent psykologiska orsakerna finns det stor osäkerhet i tolkningen av den senaste tidens statistik. Arbetsmarknaden är fortfarande stark precis som exempelvis husförsäljningen. Men många anser att säsongsmässiga mönster håller uppe siffrorna.

"Säsongsmässiga mönster påverkar hela utfallet. Vi tar mycket lite hänsyn till de siffror som släpps under vintern då dessa justeringar påverkar utfallet mycket kraftigt", menar Thomas Carpenter vid ASB Capital Management.

Men om man lämnar alla diskussioner åt sidan och fokuserar på aktiemarknaden kan följande konstateras:
Allt annat än 0,75 procents sänkning eller mer kommer inte vara nog för att lyfta dessa deprimerade aktieindex. Investerare här behöver en riktig injektion för att återigen våga gå in i några tyngre positioner och en 50-punkters sänkning kan ge ytterligare nedgångar.

På tisdag, klockan kvart över åtta, svensk tid, vet vi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?