1515
Annons

Spekulation om snar lösning drev upp Enron

WALL STREET. Gårdagen är en dag som de flesta här vill glömma så fort som möjligt.
Det blev för mycket negativa och svårtolkade nyheter för de härdade analytikerna och investerarna på Wall Street. Inte ens de mest optimistiska handlarna orkade med att hitta tillräckligt starka argument för att locka in några större grupper av köpare.


På plussidan kan det vara värt att notera att flodvågen av usla nyheter inte skapade någon fundamental ökning av marknadens oro, åtminstone vad det går att bedöma utifrån samtal med analytiker vid de större mäklarhusen under gårdagens sista timmars handel.

Den mycket avvaktande handeln på efterbörsen i natt här i New York tyder också på att marknaden i grunden inte fäster någon större trendbetydelse vid gårdagens nyheter.

Mellanöstern verkar en majoritet av analytikerna nästan rycka på axlarna åt, även om skärpan i konfrontationen vässas för varje dag, uppgången i råoljepriset tycks också en majoritet av experterna på Wall Street ha prisat in redan i slutet av förra veckan.

Flera analytiker antydde att det storpolitiska spelet mellan USA och Ryssland är alltför "lyckat" för att man ska våga tro på någon långsiktighet.

Problemen för energimäklarbjässen Enron satte fart på dollarfantasin hos en hel del mindre institutionshandlare, aktien steg med drygt 50 procent på rena och skära spekulationer om "en lösning som måste komma snart".

Krisen i Argentina har vi hört talas om så många gånger förr, Mr Bush och Mr Greenspan hade lunch i går, undrar om de talade om vädret, förresten?

Blir det allt för varmt under december, då kan det locka konsumenterna att stanna hemma, som en analytiker skrev i sitt kundbrev i natt. I fjol vid samma tid ifrågasatte samma analytiker också vädret, om det blir för kallt, då kan konsumenterna kanske välja att stanna hemma och ekonomin råka illa ut.

Och så fortsatte
det psykologiska spelet hela dagen i går. Uttråkade handlare väntar bara på en liten trevlig nyhet som kan tolkas positivt i dag.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?