1515
Annons

Nya rykten om Ericsson

Nya rykten cirkulerar här i USA om Ericsson. De helt obekräftade uppgifterna gäller åter Cingular, USAs näst störste mobiloperatör, som för fyra veckor sedan gick ut och bekräftade rykten att företaget byter till GSM på vägen mot tredje generationens mobilnät.


Cingular väntas välja den europeiska 3G-standarden WCDMA, men marknaden har ännu inte fått det bekräftat. Under de senaste dygnet har ryktesfloran kring Cingular åter tätnat.

I går förekom flera uppgifter, först hörde jag det vid en telekomkonferens här i New York i går kväll, att Cingular är pä väg att offentliggöra hur de jättelika kontrakten kommer att fördelas mellan Ericsson, Nokia och Siemens. Cingular vägrade att avslöja någonting om det vid presskonferensen för fyra veckor sedan.

Enligt samma källor, som tidigare visat stor trovärdighet inom telekomsektorn, har Cingular nu bestämt sig för att ge Ericsson mer än 50 procent av kontrakten. Superordern värderas till 2,8 miljarder dollar över en tre-årsperiod.

Aktiemarknaden har under de senaste veckorna spekulerat kring olika fördelningar mellan leverantörerna. Så sent som i måndags kväll skrev en telekomanalytiker på sitt företags webbsajt att Cingular troligen kommer att fördela utbyggnaden relativt jämnt mellan de tre utpekade bolagen.

Men nu kan alltså Ericsson vara på väg att ta hem en oväntad stororder:

"Om det stämmer, är det mycket positivt för Ericsson och sannolikt rätt överraskande för Nokia", säger en analytiker vid SoundView.

Samtidigt förekommer det också nu allt fler uppgifter på marknaden att Nokia har bekymmer med sina GSM-leveranser till AT&T Wireless. Flera analytiker som noga följer Ericsson och Nokia bekräftar för mig i natt att de också hört om "bekymmer" för Nokia. Men uppgífterna är helt obekräftade.

Ericsson steg kraftigt två timmar före den ordinarie börsens stängning här i New York i går kväll, men tappade en del på efterbörsen.

Nokia fortsatte sin uppgång från den ordinarie börshandeln, troligen delvis beroende på att företaget i dag medverkar vid en telekomkonferens som brukar få stor mediauppmärksamhet. En del analytiker tycks förvänta sig nya "utspel" av Nokia-ledningen som kan driva upp kursen.

Altors plastjätte rekordinvesterar i Sverige

Plastföretaget Trioworld, som ägs av riskkapitalbolaget Altor, har beslutat att miljardinvestera i en rad anläggningar, med sikte på att fördubbla omsättningen. Bland storsatsningarna som fått grönt ljus och stort statligt stöd är bygget av en Sveriges största anläggningar för återvinning av plast.

Harald Mix, Altor och Andreas Malmberg, vd Trioworld. Plast från lantbruket ska återvinnas i Trioworlds anläggning utanför Vetlanda.
Harald Mix, Altor och Andreas Malmberg, vd Trioworld. Plast från lantbruket ska återvinnas i Trioworlds anläggning utanför Vetlanda.

”Det känns förstås väldigt positivt att kunna bekräfta att vi beslutat om att göra en rekordstor satsning med samlade investeringar på över 1 miljard kronor i bland annat Sverige, Danmark och Frankrike”, säger Andreas Malmberg, vd för Trioworld, som är ett av Sveriges största plastföretag. 

Det är flera skäl som ligger bakom beslutet om en investeringsoffensiv. Bland annat ska den bidra till visionen att Trioworld, som ägs av en av riskkapitalbolaget Altors fonder, ska bli dubbelt så stort inom fem år och då nå 15 miljarder kronor i årlig omsättning. Samtidigt är målet att bli ledande inom återvunnen plast. 

”Det var inget lätt beslut med tanke på de många mörka moln som finns med energikris, hög inflation och försämrade konjunkturutsikter. Men vi har ett starkt stöd från vår ägare Altor som fullt ut stödjer vår vision om kraftig tillväxt och att ta ledartröjan i klimatomställningen i vår bransch”, säger Andreas Malmberg.

En av de enskilt största investeringarna som nu beslutats är att satsa totalt 340 miljoner kronor i Korsberga, utanför Vetlanda i Jönköpings län. 

”Vi ska kraftigt bygga ut en återvinningsanläggning vi köpte i fjol. Konkret handlar det om att öka återvinningen av bland annat ensilageplast, som används i stora volymer i jordbruket. När vi är klara 2024 kommer anläggningen att bli av av de största i Europa i sitt slag och bidra till att minska koldioxidavtrycket från bland annat det svenska jordbruket”, säger Andreas Malmberg.

Investeringen, som enligt Trioworld är en av de största satsningarna på plaståtervinning i Sverige hittills, genomförs också med hjälp av ett stort statligt stöd.

”Projektet har beviljats 113 miljoner kronor via Klimatklivet, vilket är oerhört betydelsefullt”, säger Andreas Malmberg. 

Di har tidigare rapporterat om att Trioworld vill investera flera hundra miljoner kronor i att bygga ut anläggningen i Korsberga. Bolaget varnade dock för att investeringen hängde i luften på grund av de rekordhöga elpriserna. 

”Vi är fortsatt väldigt oroade över elpriserna, och den pågående energikrisen i Europa som är ett allvarligt hot mot både företag och hushåll”, säger Andreas Malmberg.

”Men precis som exempelvis bilindustrin måste storsatsa på elektrifiering för att klara klimatmålen, måste vi i plastindustrin helt enkelt ställa om och bli cirkulära. Och stora miljösatsningar som i Korsberga kan därför inte vänta utan är helt nödvändiga för att vi på sikt ska kunna fortsätta vara framgångsrika”, säger Andreas Malmberg.

Men årets rekordhöga elpriser och farhågor om nya elprischocker är ett stort orosmoln för Trioworld, inte minst inför den kommande vintern, fortsätter han.

”Våra elkostnader har ökat kraftigt, men utan våra omfattande elsäkringar så hade det varit rena katastrofen. Hittills har vi kunnat föra över kostnadsökningarna genom prishöjningar. Men det har varit svåra diskussioner och blir allt tuffare”, säger Andreas Malmberg, och tillägger att skyddet från elprissäkringar kommer att löpa ut efterhand.

Och i likhet med andra näringslivsföreträdare anser han att svenska politiker måste ta krafttag för att möta elkrisen.

”Det måste snabbt till reformer som skyndar på och underlättar för storskalig utbyggnad av ny elproduktion och stärkta elnät, inte minst i södra Sverige där det är stor brist på kapacitet och priserna ofta är skyhögt högre än i norr”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera