1515

Ska glädjerallyt hålla i sig?

Igår var det en sån där typisk Wall Street-dag igen!
Alla bestämde sig strax före lunch för att vi nog börjar få mer uppsida än nedsida på aktiemarknaden. Och så satte glädjerallyt igång!


Men vad var det som hände egentligen?
Visst, det kom bättre ekonomisk statistik än väntat, men det har det gjort flera gånger under den senaste månaden. Wall Street har hittills gäspat lite förstrött.

Visst, det är ett vackert drag av Bush & Co att försöka dra igenom sitt stimulanspaket, men det kommer att ta flera veckor innan det har klarat av den inrikespolitiska fighten.

Och visst var det uppmuntrande att Ciscos chef, Mr Chambers, kände sig "mycket komfortabel" med analytikernas vinst- och försäljningsestimat för bolagets första kvartal, inte minst när man vet att företagets skickliga IR-avdelning jobbat livet av sig under den senaste veckan för att få analytikerna att drastiskt sänka sina estimat. Och glöm inte bort att Chambers är ökänd på Wall Street för sina ständiga felprognoser.

Nej, det som styrde glädjerallyt igår hände ca kl. 11,35. Då spred en av journalisterna på CNBC här i börshuset uppgiften att det sedan i måndags är helt tomt på blankare, det visar de preliminära siffrorna.
Det gick en stöt genom aktiemarknaden. Glöm bort det där med lunch i lugn och ro. Investerarna kastade sig in på marknaden igen.

Plötsligt var stämningen helt annorlunda, som bara kan inträffa i de här finanskvarteren, tror jag. Allting som hände tolkades positivt. Ingenting fick störa rallystämningen. Folket på gatan, Main Streetarna, verkar ha bestämt sig för att livet måste gå vidare...hurra, hurra!

Om de 500 smartaste USA-blankarna inte längre vågar chansa på en fortsatt dyster marknad, då är det nog så att vi närmar oss en botten med raska steg.

Dock, en liten anspråkslös privat fotnot så här mitt i glädjefnattet.
Det kan komma en överraskande sättning under torsdagen, när en del av hysterin övergår i sansad tankeverksamhet. Stämningen
är förmodligen mycket kortsiktigare än vad som framgår av indexen och en rad officiella uttalanden. Under ytan råder en fortsatt, nästan kuslig osäkerhet över vad som är på väg att hända utrikespolitisk och militär, alla vet att "något" förmodligen händer eller kan hända närsomhelst, många här på börshuset mumlade under natten att det kanske kommer en attack mot terroristerna redan före helgen...


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?