Annons

Ska glädjerallyt hålla i sig?

Igår var det en sån där typisk Wall Street-dag igen!
Alla bestämde sig strax före lunch för att vi nog börjar få mer uppsida än nedsida på aktiemarknaden. Och så satte glädjerallyt igång!


Men vad var det som hände egentligen?
Visst, det kom bättre ekonomisk statistik än väntat, men det har det gjort flera gånger under den senaste månaden. Wall Street har hittills gäspat lite förstrött.

Visst, det är ett vackert drag av Bush & Co att försöka dra igenom sitt stimulanspaket, men det kommer att ta flera veckor innan det har klarat av den inrikespolitiska fighten.

Och visst var det uppmuntrande att Ciscos chef, Mr Chambers, kände sig "mycket komfortabel" med analytikernas vinst- och försäljningsestimat för bolagets första kvartal, inte minst när man vet att företagets skickliga IR-avdelning jobbat livet av sig under den senaste veckan för att få analytikerna att drastiskt sänka sina estimat. Och glöm inte bort att Chambers är ökänd på Wall Street för sina ständiga felprognoser.

Nej, det som styrde glädjerallyt igår hände ca kl. 11,35. Då spred en av journalisterna på CNBC här i börshuset uppgiften att det sedan i måndags är helt tomt på blankare, det visar de preliminära siffrorna.
Det gick en stöt genom aktiemarknaden. Glöm bort det där med lunch i lugn och ro. Investerarna kastade sig in på marknaden igen.

Plötsligt var stämningen helt annorlunda, som bara kan inträffa i de här finanskvarteren, tror jag. Allting som hände tolkades positivt. Ingenting fick störa rallystämningen. Folket på gatan, Main Streetarna, verkar ha bestämt sig för att livet måste gå vidare...hurra, hurra!

Om de 500 smartaste USA-blankarna inte längre vågar chansa på en fortsatt dyster marknad, då är det nog så att vi närmar oss en botten med raska steg.

Dock, en liten anspråkslös privat fotnot så här mitt i glädjefnattet.
Det kan komma en överraskande sättning under torsdagen, när en del av hysterin övergår i sansad tankeverksamhet. Stämningen
är förmodligen mycket kortsiktigare än vad som framgår av indexen och en rad officiella uttalanden. Under ytan råder en fortsatt, nästan kuslig osäkerhet över vad som är på väg att hända utrikespolitisk och militär, alla vet att "något" förmodligen händer eller kan hända närsomhelst, många här på börshuset mumlade under natten att det kanske kommer en attack mot terroristerna redan före helgen...

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera