1515
Annons

Råsop stoppade inte Ericsson-uppgång

Snacka om snabba skiften kring Ericsson på aktiemarknaden i USA.
Ett par veckors rykten om att Cingular, USAs näst största mobiloperatör, byter till GSM, bekräftades i går och bidrog till att locka köpare till Ericsson under halva börsdagen i går.


När kursen nådde upp till 4,25 dollar betalt, den första motståndsnivån hos många institutioner, nåddes marknaden nästan samtidigt av en av de tuffare högersvingarna rakt i ansiktet som jag sett på ett par veckor.

Det var Morningstars hårdhänte men inflytelsrike telekom-analytiker Todd Bernier som i en ny analys i stort sett dödförklarade Ericsson-aktien och menar att Sony/Ericsson-samarbetet är som gjort för ett fiasko:
"Jag tvivlar på att Nokia skakar av rädsla", skriver han lätt ironiskt.

Enligt Bernier spelar det ingen roll att Lars Ramqvist får sparken, det allra viktigaste är de usla utsikterna för "telecom spending", därför måste Ericsson bygga sin återhämtning på fortsatt slakt av kostnader:
"Från min synvinkel klarar Ericsson inte det. Undvik aktien, tills vi åtminstone skymtar en glimt av tillfrisknande", avslutar han utan att nämna att företaget nu får en ny ordförande, känd för sina effektiva kostnadsbesparingar på Electrolux.

Ericsson stängde 20 öre under Stockholmskursen, på 4,17 dollar betalt. Volymen var 1,5 gånger normala dagsvolymen.

Men sedan kom Ericsson tillbaka under kvällen och natten. Trots fortsatta nyheter i TV i all evighet, om nya mjältbrandsfall, nya terrorhot, nya dystra makrosiffror om ekonomin och konsumenternas fallande förtroende, trots det sökte sig en hel del köpare in till Ericsson-aktien under efterbörshandeln.
Den gick upp till 4,23 dollar betalt.

Under kvällen kom flera analytiker-PM ut på Wall Street med tekniska analyser. Rekommenderad genomsnittlig säljnivå ligger på 57-58,50 kronor. En av de större optimisterna, som länge "investerat" i Electrolux-Treschow, tror att Ericsson stiger upp mot 52-53-kronorsnivån redan under den här veckan.

Lägenhet om 18 år – så mycket måste du spara

Familjer som kan spara barnbidraget under 18 år har i bästa fall fått ihop till kontantinsatsen till en enrummare.

Men i flera större städer räcker inte sparkapitalet till om bostadspriserna stiger med 4,5 procent om året.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera