Annons

Ny chock för Wall Street i natt

WALL STREET- USA-börsen föll officiellt tillbaka i går på en rad negativa ekonomiska nyheter. Men det som i verkligheten styrde de ökade antalet vinsthemtagningarna var rykten om nya, tänkbara terrorattacker och en växande besvikelse över uteblivna militära framgångar i AfganistanEfter börsens stängning bekräftades farhågorna. Det råder nu högsta beredskap bland landets poliser, FBI och CIA. Det råder akut risk för en ny terrorattack mot USA eller amerikanska intressen inom den närmaste veckan.

Det är andra gången sedan den 11 september som USAs högsta justitie- och polisledning utfärdar en mycket tydlig och allvarlig varning.

Förra gången ryckte aktiemarknaden på axlarna och lyckades hålla säljtrycket borta. Nu i natt är det svårt att försöka bedöma hur USA-börsen kan tänkas reagera på kort sikt.

På minussidan: Varningen i natt innehöll samma formuleringar som förra gången. Men kommentarerna efter publiceringen från olika intressegrupper gav den en betydligt allvarligare betoning än tidigare och sannolikheten för att "något" ska hända, verkar ha ökat bland allmänheten.

På plussidan: De amerikanska hushållen börjar återfå förtroendet för aktiemarknaden. Preliminära uppgifter i natt indikerar en stark inström av kapital till fondföretagen igen. Flera analytiker tror att arbetslöshetsrapporten på fredag kan innehålla ett viktigt moment av stabilitet, som bör påverka konsumenterna i positiv riktning. Regeringens nya stimulanspaket tycks också vara på väg att bli verklighet.

Futuremarknaden under natten var mycket pessimistisk, men dess betydelse för att förutsäga utvecklingen för den ordinarie börshandel har minskat under de senaste veckorna.

Det råder en stor osäkerhet om
hur börshandeln kommer att påverkas av terrorvarningen, men det är tydligt att det finns en fortsatt underliggande optimism bland Wall Streets huvudaktörer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?