Hoppa till innehållet

Annons

Överraskande optimism bland proffsen

Ingen här på Wall Street vill missa börståget, som nu verkar vara på väg att sätta fart igen.Trots mängder med negativa nyheter, verkar trenden envist hålla fast vid fortsatt vid en envis rörelse uppåt.

Nasdaq har nu gått upp nästan 25 procent sedan bottennoteringen den 21 september. Dow Jones Index är upp mer än 15 procentenheter sedan sitt septemberlägsta.

Nasdaq föll tillbaka aningen under fredagens sluthandel, men gick upp totalt 5,8 procent under förra veckan.

Även om p/e-snittet för S&P 500-index-aktierna just nu ligger på höga 28 tycks snittet av Wall Street-ekonomer nu ha bestämt sig:
"USA-ekonomin börjar återhämta sig redan under första kvartalet nästa år, börsen brukar ju ligga en bit före."

Det är överraskande optimistiskt och lika överraskande tidigt. Den allmänna åsikten under de senaste veckorna har mer lutat åt senare delen av första halvåret nästa år. Pessismisterna trodde inte på en vändning förrän allra tidigast 3:e eller 4.e kvartalet år 2002.

Underlaget för den här summeringen har jag inskaffat genom samtal med ett 20-tal analytiker, ekonomer, deskresearchers och journalister här i finanskvarteren. Samtalen har skett under de senaste två börsdygnen.

Och flera av Wall Streets websajter och interna alertmail började i går, strax efter lunch att "läcka ut" antydningar om kommande, officiella nyheter med det här positiva innehållet.

Det mest uppseendeväckande är att några av de värsta pessimisterna, verkar vara på väg att dras med i den här "sun-will-come-out-tomorrow-kind-of-feeling", som Lehman Brothers ekonom Ethan Harris beskriver det. Även Harris, som normalt återfinns i pessimist-lägret, skriver i ett av sina kundbrev att han inte är "riktigt säker, men hoppas att återhämtningen sker under februari-mars nästa år".

Justin Lahart, en av Wall Streets träffsäkraste journalister när det gäller markroekonomiska prognoser, menar att återhämtningen kommer att starta under andra halvan av februari och första delen av mars nästa år. Han är helt övertygad att Federal Reserves räntesänkningar under året i kombination med regeringens fortsatta stimulansåtgärder och den 25-procentiga nedgången i bensinpriserna sedan april, allt sammantaget gör att ekonomin når botten "inom kort".

Det är också helt klart att USA-ekonomin efter terroraktionerna nu är inne i en tydlig recession, säger samtliga tillfrågade i min enkät.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera