1515
Annons

Överraskande optimism bland proffsen

Ingen här på Wall Street vill missa börståget, som nu verkar vara på väg att sätta fart igen.Trots mängder med negativa nyheter, verkar trenden envist hålla fast vid fortsatt vid en envis rörelse uppåt.

Nasdaq har nu gått upp nästan 25 procent sedan bottennoteringen den 21 september. Dow Jones Index är upp mer än 15 procentenheter sedan sitt septemberlägsta.

Nasdaq föll tillbaka aningen under fredagens sluthandel, men gick upp totalt 5,8 procent under förra veckan.

Även om p/e-snittet för S&P 500-index-aktierna just nu ligger på höga 28 tycks snittet av Wall Street-ekonomer nu ha bestämt sig:
"USA-ekonomin börjar återhämta sig redan under första kvartalet nästa år, börsen brukar ju ligga en bit före."

Det är överraskande optimistiskt och lika överraskande tidigt. Den allmänna åsikten under de senaste veckorna har mer lutat åt senare delen av första halvåret nästa år. Pessismisterna trodde inte på en vändning förrän allra tidigast 3:e eller 4.e kvartalet år 2002.

Underlaget för den här summeringen har jag inskaffat genom samtal med ett 20-tal analytiker, ekonomer, deskresearchers och journalister här i finanskvarteren. Samtalen har skett under de senaste två börsdygnen.

Och flera av Wall Streets websajter och interna alertmail började i går, strax efter lunch att "läcka ut" antydningar om kommande, officiella nyheter med det här positiva innehållet.

Det mest uppseendeväckande är att några av de värsta pessimisterna, verkar vara på väg att dras med i den här "sun-will-come-out-tomorrow-kind-of-feeling", som Lehman Brothers ekonom Ethan Harris beskriver det. Även Harris, som normalt återfinns i pessimist-lägret, skriver i ett av sina kundbrev att han inte är "riktigt säker, men hoppas att återhämtningen sker under februari-mars nästa år".

Justin Lahart, en av Wall Streets träffsäkraste journalister när det gäller markroekonomiska prognoser, menar att återhämtningen kommer att starta under andra halvan av februari och första delen av mars nästa år. Han är helt övertygad att Federal Reserves räntesänkningar under året i kombination med regeringens fortsatta stimulansåtgärder och den 25-procentiga nedgången i bensinpriserna sedan april, allt sammantaget gör att ekonomin når botten "inom kort".

Det är också helt klart att USA-ekonomin efter terroraktionerna nu är inne i en tydlig recession, säger samtliga tillfrågade i min enkät.


Innehåll från Grant ThorntonAnnons

Nya krav på visselblåsarfunktion från 17 juli 2022

De 5 vanligaste frågorna Den 17 juli i år ska arbetsgivare med minst 250 anställda ha implementerat en visselblåsarfunktion. Bakgrunden är lagen om skydd för visselblåsare som trädde i kraft vid årsskiftet. – Vi märker att företag börjar se över sina visselblåsarfunktioner nu. Det är något vi uppmuntrar för att hinna i mål före den 17 juli, säger Magnus Giese, ansvarig för Grant Thorntons rådgivning kring visselblåsarfunktioner. 

Mot bakgrund av EU:s visselblåsardirektiv från 2019 fattade riksdagen i september 2021 beslut om krav på visselblåsarfunktion i svenska företag. Syftet med nya lagen - ”Lag om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden” - är främst att ge ett stärkt skydd till anmälare, något som i sin tur ökar kraven på företagens visselblåsarfunktion. 

I samband med att allt fler företag börjar se över sin visselblåsarfunktion tar Grant Thornton emot en ökad mängd frågor kring detta och hjälper även företag och organisationer med implementering av en ny, eller översyn och anpassning av, visselblåsarfunktionen. 

– Förutom en trygg hantering av ärenden ser vi att en god visselblåsarfunktion kan vara ett användbart verktyg för att utveckla hållbarhetsarbete genom att viktiga frågor som etik, ansvar och trygghet blir belysta. Det är något som gynnar såväl arbetstagare som företagsledning, menar Magnus Giese.

Vad är viktigt att veta om visselblåsarfunktionen och det nya lagkravet?

Här har Grant Thorntons experter samlat svaren på de fem vanligaste frågorna kring visselblåsarlagen: 

1. Vad innebär den nya visselblåsarlagen? 

Den nya lagen innebär att alla missförhållanden som har ett allmänintresse ska kunna anmälas och inte enbart av anställda utan även av volontärer, praktikanter, konsulter och liknande. Vidare ställs skärpta krav på hanteringen av anmälda missförhållanden i sin helhet, men även krav på att skydda visselblåsarens identitet. De skärpta kraven syftar till att dels införa robusta och säkra system för att upptäcka missförhållanden så tidigt som möjligt, dels till att öka skyddet för personer som kan anmäla dessa. 

2. Vilka krav ställer den nya lagen på arbetsgivare? 

I korthet och sammanfattat innebär den nya lagen:

* Att verksamhetsutövaren dokumenterar sina rapporteringskanaler och förfaranden och informerar om hur rapporteringen går till

* Att ärenden ska hanteras utan dröjsmål

* Att visselblåsaren ska kunna rapportera skriftligt, muntligt eller vid ett personligt möte

* Att företaget utser självständiga och oberoende personer som hanterar visselblåsarärenden

* Att all dokumentation hanteras på sätt som gör att uppgifter inte kan läcka till obehöriga

* Att företagets system och övrig hantering säkerställer konfidentiell hantering av visselblåsarens identitet

3. Vad måste företag som ännu inte har en visselblåsarfunktion göra före den 17 juli 2022? 

Om ditt företag ännu inte har ett visselblåsarsystem på plats så är det hög tid att börja agera nu. Den 17 juli 2022 ska en visselblåsarfunktion finnas implementerad om företaget har 250 arbetstagare eller fler och dessförinnan krävs ett visst förarbete. Våra experter har lång erfarenhet och har satt samman en visselblåsarguide till stöd i implementeringsarbetet. 

4. Hur lång tid tar det ungefär att implementera en visselblåsarfunktion?

Som många andra tidsrelaterade frågor är det svårt att ge ett generellt svar på detta eftersom hänsyn behöver tas till just er organisation och ert nuläge. Ett riktmärke när vi implementerar Grant Thorntons egenutvecklade visselblåsarsystem hos våra kunder brukar vara mellan 3-10 veckor.  

5. Vad behöver företag ha på plats internt och vad kan hanteras av en extern samarbetspartner?

Ett system för rapportering behöver finnas lätt åtkomligt hos er på företaget för att på ett säkert och enkelt sätt möjliggöra för arbetstagare att slå larm. Utöver denna rent funktionella aspekt kan rapporteringskanalen utgöras av extern samarbetspartner som då hanterar visselblåsarfunktionen för er räkning.

Grant Thornton erbjuder en komplett och anpassad lösning av visselblåsartjänster med implementering, ärendehantering och beredskap för utredningar. Visselblåsarsystemet är utvecklat inom Grant Thornton International.

Grant Thorntons visselblåsarguide, ladda ner här 

 

Mer från Grant Thornton

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Grant Thornton och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?