1515
Annons

Negativa nyheter biter inte

WALL STREET - Det är ingen hejd på önsketänkandet här på Wall Street just nu. Gårdagens sena rally, ända in till slutsignalen, illustrerar med all önskvärd tydlighet hur psykologi, känslor och drömmen om en ny, långvarig börsuppgång, helt präglar de underliggande stämningarna på marknaden.


Trots fortsatta nyheter om bioterrorism i USA, trots oroande, konkreta uppgifter om accelererande antal personer utsatta för mjältbrandsbakterien och trots brist på övertygande nyheter från Afghanistan om framgångar i kriget mot terroristerna...

Investerarna väljer att ignorera de negativa nyheterna. Det som driver kurserna uppåt är en växande optimism att "det värsta" nu äntligen är över, men näringen hämtar man mest från företag som nu rapporterar resultat som är bättre än förväntningarna. I går bidrog 3M och American Express till en stor del av uppgången, trots kraftiga vinstras. Det kan vara vettigt att hålla i minnet att de stora börsbolagen är mycket duktiga på att förmå analytiker att dra ned sina förväntningar inför rapporterna.

Flera av de rutinerade analytikerna, som jag samtalade med i går kväll, har svårt att dölja sin förvåning:

Robert Stovall vid Prudential är oroad att önsketänkandet bäddar för ett rejält ras, marknaden blir överkänslig för negativa nyheter om uppgången inte bygger på fundamenta och går alltför snabbt. Och enligt Stovall har marknaden ännu inte blivit av med sina höga förväntningar på en ny "bubbla", som han uttryckte det.

Men optimisterna menar att marknaden nu gått in i en stabil fas:
"Det är helt klart. Nu är det ingen risk för panikförsäljning längre som vi har gått och fruktat ända sedan den 11 september. Vi är inte riktigt säkra på hur ekonomin kommer att se ut nästa år, men alla de här stimulanspaketen, så kan man inte annat vara optimistisk, säger Scott Bleier, chefsanalytiker vid Prime Charter.


Klockan tickar för Ericssons köp av Vonage

Trots att ett halvår har gått sedan Ericssons bud på Vonage har affären inte slutförts.

Nu skjuts deadline upp tre månader.

”Man hade nog trott att man skulle vara klar, i och med att omorganisationen kom förra veckan”, säger analytikern Daniel Djurberg till Di.

Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.
Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.Foto:Fredrik Sandberg, Daniel Hulshizer

I helgen meddelade Vonage den amerikanska finansinspektionen att perioden för Ericssons bud förlängs med tre månader, något nyhetsbyrån Bloomberg först uppmärksammade.

Ericsson har bjudit 6,2 miljarder dollar, drygat 61 miljarder kronor, för bolaget som utvecklar tjänster och gränssnitt för kommunikation i datamolnet.

En extrastämma i Vonage har tackat ja, nu återstår bara grönt ljus från USA:s kommitté för utländska investeringar, CFIUS.

Efter en komplettering räknar bolagen den 10 januari som ansökningsdatum.

Men CFIUS normala handläggningstid är maximalt 90 dagar – som med råge passerats.

”CFIUS har tagit väldigt mycket tid, det tyder på att man har stannat klockan vid ett antal tillfällen för göra en noggrannare utvärdering”, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, till Dagens industri.

Under granskningen har USA:s justitiedepartement DoJ konstaterat att Ericsson brutit mot korruptionsuppgörelsen från 2019, genom att undanhålla fakta kring de misstänkta mutorna till IS i Irak.

Spekulationerna om att DoJ kan ha framfört synpunkter på Ericssons lämplighet har pressat Vonages aktie från budnivån 21 dollar till som lägst 18,50 dollar.

På måndagen handlades den kring 19,44 dollar.

Om CFIUS begär in mer information, kan det vara information som relaterar till konkurrensfrågor?
”Nej, det är inte CFIUS uppgift, de ska bara se till federationens säkerhet”, säger Daniel Djurberg.

Kan man dra någon annan slutsats än att den utdragna processen handlar om överenskommelsen med justitiedepartementet?
”Nej, jag tror att det finns något där.”

DNB Markets telekomanalytiker Frank Maaø tror ändå att affären går igenom.

”Det hade varit mycket uppseendeväckande om den inte gick igenom på de grunder som CFIUS är satt till att förvalta, nämligen nationell säkerhet. Jag kan inte se att det är något i transaktionen som är mer känsligt än de aktiviteter Ericsson redan driver i USA. De är ju inne i de flesta delar av 5g-näten, inklusive de mest känsliga delarna”, säger han till Di.

Trots upprepade frågor om vilken av parterna som aktiverat förlängningsklausulen svarar Ericsson endast att ”båda parter fortsätter att arbeta för att slutföra affären under första halvåret som tidigare meddelats”.

Om affären faller tvingas Ericsson betala nästan 2 miljarder kronor till Vonage.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?