Annons

Inflationen steg mer än väntat

Konsumentpriserna steg 0,8 procent i september jämfört med månaden innan, enligt SCB. Inflationstakten var 3,2 procent.
Analytikerna hade räknat med att konsumentpriserna skulle stiga med 0,6 procent på månadsbasis med en inflationstakt på 3,0 procent, enligt SME Direkts prognosgenomsnitt bland nio bedömare.


Säsongsnormala prishöjningar på kläder bidrar med 0,7 procentenheter uppåt på månadstakten. Höjda priser på drivmedel svarar för 0,2 procentenheter, medan höjda priser på restauranger och logi står för 0,1 procentenheter.

Den retroaktiva sänkningen av fastighetsskatten tillsammans med införandet av begränsningsregeln drar nedåt med 0,3 procentenheter.
I augusti steg KPI med 0,2 procent på månadsbasis och ökade 3,1 procent i årstakt.

HIKP steg i september med 1,2 procent med en årstakt på 3,3 procent.

Priserna steg 1,1 procent i september jämfört med månaden innan, mätt med UND1X. Jämfört med ett år tidigare var inflationstakten 3,4 procent.

Enligt SME Direkts
prognosenkät väntades den underliggande inflationen stiga med 0,8 procent sedan föregående månad med en uppgång i årstakt på 3,1 procent.

UNDINHX steg samtidigt 0,2 procent under månaden och årstakten var 4,6 procent.

UND1X är KPI minus
räntekostnader för egna hem samt förändringar i indirekta skatter och subventioner, medan UNDINHX är UND1X minus "i huvudsak importrelaterade områden".

I augusti var inflationstakten 3,1 procent mätt med UND1X och 4,5 procent mätt med UNDINHX./PD-AA


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?