1515
Annons

Aktietipset: Höganäs närmar sig motstånd

Dagens aktietips av Robert Nilsson.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Advokatfirman MORE EvenderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag inom den finansiella sektorn idag och mycket svårare för företag att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. Att inte följa regelverket kan leda till bland annat varning och mycket kännbara böter, och i sista hand att de tillstånd som företag har hos Finansinspektionen dras tillbaka.

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är det viktigt att få juridisk experthjälp i de här frågorna så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Byrån bistår också med juridisk expertis och projektledning vid ansökningsprocesser och företagsförvärv. MORE Evander har under de senaste åren haft ett stort fokus på IT och den finansiella sektorn och byggt upp en spetskompetens inom dessa sektorer. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp.  

Som en relativt liten advokatbyrå, med 11 anställda, har MORE Evander alla fördelar en liten byrå kan ha när det gäller att bygga upp ett nära, personligt kundsamarbete. Samtidigt har byrån, tack vare sitt medlemskap i ADVOC, tillgång till global expertis från mer än 5 500 jurister och de advokatbyråer de arbetar för och kan stötta sina kunder både i Sverige och internationellt. Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen inom advokatbranschen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Vi håller just nu på att ta fram olika digitala lösningar och först ut så sjösätter vi en digital avtalsplattform som bygger på det juridiska hantverket och de frågor vi stöter på. En lösning som vi tycker har saknats på marknaden och som många av våra klienter har efterfrågat, avslutar Martin Orehag.

Om MORE Evander 

MORE Evander är mer än bara en advokatbyrå. Kombinationen av den branschkunskap – särskilt inom IT och finansmarknaden - och vår juridiska kunskap gör oss till en juridisk och affärsmässig partner. Med syftet att bygga långsiktiga relationer kan vi förstå klienters verksamhet och visioner, vilket tillsammans med vår erfarenhet och internationella anknytning ger våra klienter den bästa rådgivningen. 

Läs mer här!   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evender och ej en artikel av Dagens industri

Trots dagens ras: Storskogens vd trygg med bolagens motståndskraft

Storskogens vd Daniel Kaplan är förvissad om att hans spretiga bolagsportfölj kommer att klara sig bra i lågkonjunktur – det var budskapet när bolaget ordnade kapitalmarknadsdag på tisdagen.

Aktiemarknadens reaktion: nytt kursras på 11,4 procent och nya bottennivåer.

Daniel Kaplan uppger sig vara trygg med att hans bolagsportfölj har kvalitet nog att motstå en lågkonjunktur – men köper trots det och den nedpressade kursen inte aktier, eftersom han inte har råd med det.
Daniel Kaplan uppger sig vara trygg med att hans bolagsportfölj har kvalitet nog att motstå en lågkonjunktur – men köper trots det och den nedpressade kursen inte aktier, eftersom han inte har råd med det.Foto:Oscar Olsson

Förvärvskonglomeratet Storskogens aktie har rasat sedan börsnoteringen, och på tisdagen kom ett nytt kursras för de hårt prövade aktieägarna. Raset inleddes när bolaget gjorde klart att något återköp av egna aktier inte är aktuellt, trots den pressade kursen, eftersom fokus ligger på en stark balansräkning – i klartext att behålla pengarna i rörelsen.

Beskedet lämnade vd Daniel Kaplan vid en kapitalmarknadsdag på Moderna Museet i Stockholm, nästan ett år efter börsnoteringen. Samtidigt var det övergripande budskapet han lämnade till marknaden – och till Di, som intervjuade honom medan kursen föll – att bolaget är ”byggt för lågkonjunktur”. VD:n ser fram emot att få bevisa att bolaget tål det, sa han och betecknade sig själv som något masochistisk.

Kapitalmarknadsdagen andades också sparsamhet: lunchen utgjordes av wraps, och åhörargåvorna av ett anteckningsblock och en kulspetspenna utan clip.

Daniel Kaplan, är du orolig för en lågkonjunktur?
”Nej, eftersom vi har så många olika typer av verksamheter, många av dem kommer att tuffa på bra oavsett konjunktur. Andra kommer förstås att drabbas hårt, men i snitt känner vi oss trygga och nöjda med att de kommer att prestera vinster och positiva kassaflöden. Jag har respekt för att vad som helst kan hända och då får man ju vara väl förberedd.”

Daniel Kaplan anser att aktiemarknaden överskattar hur konjunkturkänslig bolagsportföljen är, och ser kapitalmarknadsdagen som ett sätt att berätta hur noggranna Storskogen har varit med sina förvärv.

Hans egen och övergripande känsla för hur bolagen går är än så länge positiv, och vd:n talar sig varm för hur trygg han är med att de kommer att klara sig bra i svårare tider – något många av dem har gjort både före Storskogens ägande och under pandemin.

”Men det är fortfarande i grund och botten högkonjunktur. Våra industriföretag har oerhört starka orderböcker, tjänsteföretagen kunde haft en bättre marginal men har en hög beläggning, och handelsföretagen går också bra. Så vi ser inga försämringar än, men väntar oss det.”

Kursraset tillskriver han att Storskogen inte hunnit bevisa sin motståndskraft mot lågkonjunktur för marknaden än, hur tryggt bolaget självt än är med den saken. Dessutom är man ”sist in” i många börsportföljer – vid osäkerhet ryker Storskogen.

”Vi själva har hållit på länge och är trygga i vad vi gör, men som börsbolag är vi nya.”

Varför köper du inte aktier då, nu när den är så nedtryckt?

”Jag har inte pengar (skratt). Jag köpte aktier för 150 miljoner vid noteringen, så jag tyckte att värderingen var alldeles för låg redan då.”

Är er skuldsättning, med en skuld på 12 miljarder kronor, ett problem?

”Svaret är nej, den är ungefär exakt där vi vill att den ska vara i förhållande till vår ebita. Sen måste det där kalibreras efter hur konjunkturen är, och nästa år är ambitionen att plocka ned den lite från 2,5 (nettoskuld gånger ebita; Di:s anm).”

Under det första halvåret i år sjönk kassaflödet rejält mot fjolåret, men framöver spår Daniel Kaplan förbättringar ”tydligt och ganska snart”, tack vare bland annat lägre lagernivåer. Nästa obligation förfaller till betalning våren 2024, och Daniel Kaplan tror sig kunna betala den – någon ”refinansiering” är inte nödvändig.

Inte heller nu behövs någon kapitalanskaffning, är vd:n tydlig med:

”Nej, vi har en ganska fin kassa och bra vinstgenerering som vi kan använda både för att ta ned skuld och förvärva nya bolag. Hade kapitalmarknaden varit jättestark och värderingarna rätt hade vi tyckt det var en bra idé, men för oss kom nu ändå nedgångarna i en ganska förmånlig tid, vi är tillräckligt stora för att ha det här kassaflödet och riskspridningen.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera