Annons

Nya chocksänkningar på gång?

När dammolnen lagt sig på Wall Street efter förra veckans Greenspan-chock försöker investerarna att plocka fram en mer långsiktig syn på USA-ekonomin.


Majoriteten av experter anser att Federal Reserves räntesänkning var ett steg i rätt riktning, men det kommer att ta 6-10 månader innan sänkningen slår igenom i ekonomin.

I dag börjar vinstrapporterna för fjärde kvartalet att komma ut på Wall Street och det verkar bli ett av de sämsta kvartalen i modern finanshistoria, om man får tro de förutspåelser som nu sköljer över marknaden:

"Vinsttillväxten för S&P 500 blir troligen bara 4,2 procent, att jämföra med tredje kvartalets 18,4 procent. På samma sätt förväntar vi oss en 3,3 procentig tillväxt inom teknologisektorn, för tredje kvartalet låg den på 41,5 procent", säger Joseph Kalinowski, analytiker vid I/B/ES.

Under den här veckan kommer bland annat rapporter från Alcoa, Motorola (10 jan) och Yahoo.

Det kommer troligen att bli en fortsatt volatil marknad med korta, snabba svängningar.

Marknaden fokuserar på vad företagsledningarna säger om framtiden, vid analytikerkonferenserna efter rapporterna.

Det brukar hålla Wall Street i "trading range".

De flesta analytiker anger korridoren 2100 till 2500 för Nasdaq.

På fredag kommer också den viktigaste ekonomiska statistiken, PPI och retail försäljningen under december förra året.

Samtidigt ökar förväntningarna på fortsatta Fed-sänkningar för styrräntan.

Marknaden har redan prisat in 0,5 procent vid nästa FOMC-möte den 31 januari och ytterligare 0,5 procent under senare hälften av april månad.

Förmodligen förväntar sig marknaden ännu fler sänkningar. Räntan på två-åriga statspapper ligger nu nere på 4,55 procent och futurekontrakten tyder i natt på minst tre sänkningar på 0,5 procent under de närmaste fyra
månaderna.

Och ryktesbörsen talar om en ny sänkning redan nu på fredag...

Futurindexen sent i natt här i New York indikerar en ny kraftig sättning i Nasdaq Index i dag...


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?