Annons

0,50 eller 0,75 procent i dag?

När Alan Greenspan i dag kommer ut från Feds tvådagarsmöte förväntar sig Wall Street-folket en enda sak - 50 punkters räntesänkning eller mer.


50 punkter är redan diskonterat i marknaden och en mindre eller utebliven sänkning skulle ge investerare här skrämselhicka och trycka ned börsen rejält.

Samtalen handlar snarare om sannolikheten till 75 punkters sänkning.

I går kom statistik som visade att konsumenternas förväntningar på ekonomin är de lägsta på över fyra år.

Detta eldade på marknadens förhoppningar om en större sänkning. Hela kvällen igår hängde ryktena tungt här på börsgolvet:

"En aggressiv sänkning är välbehövlig och motiverad, marknaden förväntar sig det", säger chefsekonomen Jim Glassman vid JP Morgan.

På bara ett halvår har Mr Greenspans arbete skiftat från att slåss mot inflationsspöket till att bekämpa lågkonjunktursmonstret.

Hans nyckelroll i det ekonomiska undrets USA de senaste decenniet är odiskutabel.

Om han nu klarar att mjuklanda den här jätte-ekonomin kommer Alan att helgonförklaras av fler än bara Wall Streets invånare.

Också president Bush erkände hans betydelse igår då han vägrade kommentera räntepolitiken med hänvisning till att Greenspan och Fed behöver sitt oberoende.

Bush trampade i det berömda klaveret genom att kommentera och godkänna den senaste sänkningen den 3 januari.

Varje FOMC-möte brukar benämnas som det viktigaste på länge.

Beskedet ikväll, kvart över åtta, kommer efter ett möte som verkligen förtjänar det epitetet...


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?