Företaget Ergonomidesign har vunnit ännu ett prestigefyllt designpris. I veckan blev andningsskyddet Adflo, som tillverkas av Hörnell International, "best in category" när fjolårets bästa produktdesign korades i tyska Hannover.
Text
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Visa allt som ingår
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.
Innehåll från Danske BankAnnons
Fastighetsägare med ett aktivt hållbarhetsarbete – störst chans bli vinnare
Linda Fagerlund, globalt ansvarig för kommersiella fastigheter på Danske Bank.
Enligt Boverket står fastighetsbranschen för 37 procent av Sveriges energianvändning.
Med stigande energipriser kan verksamheter utan en tydlig hållbarhetsstrategi bli dyrare att både finansiera och bedriva.
Grön finansiering står därför högt på agendan när Danske Bank ger råd till sina kunder.
Fastighetsbranschen står enligt Boverket för 37 procent av Sveriges energianvändning och för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Svenska fastighetsbolag har därmed stora möjligheter att få ekonomiska fördelar av att minska sin miljöpåverkan.
– Om Sverige ska kunna nå de ambitiösa klimatmålen om nettonollutsläpp av växthusgaser senast år 2045 måste hela samhället ställa om mot fossilfritt, säger Linda Fagerlund, globalt ansvarig för kommersiella fastigheter på Danske Bank.
Det mest centrala för fastighetsbranschen är att löpande arbeta med energieffektiviseringar i sina fastigheter – och har man samtidigt en tydlig redovisning av åtgärderna ökar möjligheterna att få tillgång till grön finansiering.
Grön finansiering växer
Grön finansiering har vuxit de senaste åren och används för att finansiera energieffektiva fastigheter, investeringar i förnybar energi, samt renoveringar och andra direkta kostnader som förbättrar energieffektiviteten i fastigheterna.
– Danske Bank har höga ambitioner i sitt hållbarhetsarbete med gröna produkter, rådgivare och specialister med erfarenhet från fastighetsbranschen. Jag är otroligt stolt över vårt gröna ramverk och vad vi hittills har åstadkommit tillsammans med våra kunder, även om det givetvis finns mycket kvar att göra.
I fastighetsbranschen har framsteg i hållbarhetsarbetet hittills gjorts med minskade direkta koldioxidutsläpp i det befintliga beståndet tack vare en bättre energimix och energieffektiviseringar, men det är viktigt att även täcka in hela kedjan när man bygger nya fastigheter. En betydande del av utsläppen från fastigheter uppstår i samband med framställning och transport av byggmaterial.
För att skapa ytterligare möjligheter för sina kunder att utvecklas inom hållbarhet erbjuder Danske Bank utöver gröna lån också hållbarhetslänkade lån. Det är lån där prissättningen är kopplad till om låntagaren uppnår vissa hållbarhetsmål som banken och kunden kommer överens om i samband med att låneavtalet ingås – och som visar att man tillsammans arbetar med en omställning. De vänder sig i dagsläget till större företag men på sikt är målet att göra dem tillgängliga för fler företag.