Utåt sett förklarade Wall Street-folket vinsthemtagningarna med oro för att företagens kommande rapporter blir värre än väntat och att IBM, Microsoft, Nortel och Sun Micro kommer att göra marknaden rejält besviken under de närmaste dygnen.
Vad det egentligen handlade om i går var stora grupper av investerare som följde råden från sina mäklare att sälja av på uppgång och säkra hem vinster för att sedan kunna gå in betydligt tuffare när en "verklig" uppgångsfas inleds...
Man kan bara stillsamt undra vilka parametrar som gäller för en "verklig" uppgång, kan ni inte hjälpa mig att förstå det, unga experter på Goldman Sachs, Prudential, Bear Stearns och alla ni andra som dagligen uttalar er så hejdlöst optimistiskt i medierna?
OK, men IBM då? Efter USA-börsens stängning i går kväll meddelade datorjätten en betydligt bättre vinstrapport än vad marknaden förväntat sig.
Dessutom förklarade ledningen inför en rätt överraskad analytikerkår att IBMs vinst för hela år 2001 väntas bli som bolaget planerat. Inga varningar om försämrad ekonomi.
Och handeln på efterbörsen lockade också mycket riktigt en hel del köpare. IBM-aktien steg 6,5 procent på Instinet till 103 dollar betalt.
I rena hastigheten, med nyoptimistiska investerare på hugget, steg även Apple, 5,2 procent på Instinet och 4,1 procent på Island. Detta trots att Apple redovisade en förlust i sin kvartalsrapport. Men investerarna lyssnade noga på ledningen som förutspådde en god försäljningsökning under resten av året.
I dag kommer Microsoft, Nortel och Sun med sina rapporter.
Anklagelsen: Putin använder hungern som vapen
DAVOS. ”Putin använder hunger för att öka sin makt.”
Det sa EU-kommisionens ordförande Ursula von der Leyen vid toppmötet i Davos, där risken för en akut hungersnöd av många pekades ut som den största utmaningen framåt.

Redan före Rysslands invasion av Ukraina hade konsekvenser av pandemin lyft hungern i världen till nya rekordnivåer: 193 miljoner människor i 53 länder och regioner var i akut behov av stöd för att undvika svält, enligt en rapport från Eurasia Group.
Och prognosen är mycket dyster. Sannolikheten är 95 procent för att antalet människor som riskeras en osäker tillgång till mat ökar med mellan 142 och 243 miljoner till i november i år, från nuvarande nivå på omkring 1,6 miljarder människor.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talar om en orkan av hunger, och på toppmötet i Davos lyftes risken för en ökad geopolitisk spänning när miljontals människor drivs av akut hunger.
Den risken är den ryska presidenten väl medveten om, enligt EU-kommissionens chef, som kallade president Putins agerande för utpressning. Han använder samma metoder för livsmedel som med den ryska gasen, sa Ursula von der Leyen .
”Ukraina är ett av världens mest bördiga länder. Nu är fälten förstörda. Ryska soldater stjäl skördar och jordbruksmaskiner, det ryska artilleriet bombar livsmedelslager och fartyg blockerar leveranser”, sa Ursula von der Leyen i Davos.
Brödpriserna i Libanon har redan stigit med 50 procent och Somalia får inte de leveranser som landet är i akut behov av, exemplifierade hon.
EU-kommissionen vidtar åtgärder för att försöka få ut delar av de 20 miljoner ton vete som finns i Ukraina, och ökar samtidigt den egna produktionen för att minska effekterna för de mest sköra, sa hon.
”Ryssarna stjäl vår gröda dagligen och smugglar den till andra länder. Det är svårt att förstå, hur andra länder kan köpa grödor som helt tydligt har smugglats från Ukraina”, sa president Zelenskyj när han via länk talade på toppmötet.
Högsta prioritet är att lösa blockaden av hamnarna sa han, men talade också om planer på att ta ut skörd via tåg till hamnar i Baltikum.
Hans utrikesminister Dmytro Kuleba tecknade samtidigt en dyster bild av den ukrainska livsmedelsproduktionen framåt.
”Vissa trodde i början av kriget att ’det här kommer aldrig att påverka oss’. Nu märker de effekterna. Om vi låter Putin fortsätta sin militära galenskap blir det bara värre”, sa han.
När säden inte kan exporteras finns det inga lagermöjligheter när nu snart det är dags för ny skörd i de områden som inte förstörts.
”Då kommer bönderna inte att plantera för en ny skörd. Följderna blir en enorm livsmedelskris och hungersnöd”, varnade han.
Inte oväntat var han starkt kritisk till dem som ifrågasätter att Ukrainas kamp för sitt land får globala konsekvenser.
”En del undrar varför hela världen måste betala för att Ukraina vägrar ge upp mark till Putin. Men det är att lägga skulden på offret och inte på den kriminella. Man måste vara en politisk pervers för att lägga ansvaret på Ukraina”, sa han till journalister i Davos.
En av dem som varnade för hungersnödens konsekvenser var storbanken Citis chef Jane Fraser.
”Livsmedelskrisen är den stora faran. Det är väldigt många som kommer att gå hungriga”, sa hon.