1515
Annons

Wall Streets nyårsdrömmar

Prognoser är som bekant alltid knepiga att utforma, framför allt för framtiden...

Med de skämtsamma orden öppnade en av Wall Streets veteraner det traditionella Nyårspartyt i New Yorks finanskvarter i går.

Budskapet från den ärrade chefsanalytikern var dock betydligt allvarligare.

Osäkerheten om den fortsatta trendriktningen på USA-marknaden är stor just nu. Och det är svårt att hitta en övertygande optimism hos en majoritet av analytiker och experter.

Men det finns optimister.

Den främste av alla är Lawrence Kudlow, kommentator på TV-kanalen CNBC:

"Nedgången på aktiemarknaden är ytterst tillfällig. Hjälp är på väg i form av stöd från den nya regeringen. George W Bushs planer att reducera den individuella skatten i USA kommer att få starkt genomslag. USAs framtid har aldrig sett ljusare ut än just nu."

Kudlow menar att allt inte var mörker under förra året för Nasdaq-börsen.

OK, PC-sektorn föll med 41 procent och telekom rasade ned 53 procent, men bioteknik gick upp 25 procent och banksektorn lyckades stänga året upp 16 procent.

En annan tung prognosmakare som ser ljusare tider framöver är Thomas Galvin, analytiker vid Credit Suisse First Boston:

"Förväntningarna har fallit tillbaka rejält under det senaste halvåret och investerarna förbereder sig för en plågsam hårdlandning av ekonomin. Men jag tror att likviditeten mycket väl kan vara på väg att starta upp igen redan
nu i början av året. Det bäddar för att du som aktiesparare bör vara aggressiv och inte rusa iväg till skyddsrummet. Det genomsnittliga p/e-talet för företagen på S&P 500 ligger nu på 16, det billigaste vi haft på de senaste fyra åren."

Galvin förutspår att Dow Jones Index nästa år landar nånstans kring 12650-nivån, upp 17 procent från idag.

Edward Kerschner, global chefsanalytiker vid UBS Warburg, citeras i dagens utgåva av finanstidningen theBarron's:

"I'm as bullish as I've ever been. Jag anser att marknaden är löjligt billig. Just nu är det en av de fem bästa köptillfällena som jag sett under de senaste 20 åren. S&P 500 Index kommer att sluta året upp 29 procent.


Macron och Scholz till Putin: Släpp krigsfångar

Frankrikes president Emmanuel Macron och den tyske förbundskanslern Olaf Scholz uppmanar den ryske presidenten Vladimir Putin att släppa de 2 500 ukrainska soldater som försvarade stålverket Azovstal i Mariupol.

Soldaterna har tagits som krigsfångar av Ryssland i samband med att de lämnade stålverket efter lång rysk belägring.

Uppmaningen från Macron och Scholz gjordes i ett gemensamt telefonsamtal med Putin på lördagen, enligt det franska presidentkansliet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?