1515

Förtroendet för Nokia rasar

[AUTHORPIC]
Såväl mäklare jag talat med under dagen, som den officiella statistiken är entydig: Förtroendet för Noka fullkomligen rasar här på streetan.

Enligt det tyngsta attitydindexet för mäklare här i New York, så rasar Nokia 18 punkter. Om nedgången fortsätter nu i veckan, kan Ericsson, Alcatel och Motorola snart vara förbi.

Den utlösande faktorn till scenförändringen var Nokiarapporten, för någon vecka sedan. Investerarna här på Wall Street chockades av att Nokia för första gången "svek" förväntningarna.

Under mycket tung handel har Nokiaaktien de senaste dagarna sjunkit kraftigt. Flera tunga investerare som nyhetsbyrån DSN varit i kontakt med hävdar att det är de stora institutionerna som säljer Nokia.

En teknisk analytiker vid S.G. Cowen som jag pratade med tidigare under dagen, menade att när aktien sjönk under 40 dollars nivån, då skapades starka säljsignaler.

Detta i kombination med känslan av att investerarna rusar mot nödutgången har fått aktien att rasa. Säljtrycket i Nokia har i sin tur lett till ett köptryck i Ericsson.

"Nokia känns i dagsläget instabil, och Ericsson som det trygga alternativet inom telekom". Som en J P Morganmäklare uttryckte det i natt. Ja, det finns med andra ord flera indikatorer som pekar mot att Ericsson kommer att gå bättre än Nokia den närmaste tiden….

Skulle de stora förvaltarna på allvar byta Nokia mot Ericsson i sina portföljer kan det innebära ett rejält Ericssonrally.

Annars är nervositeten på streetan stor inför Ciscos rapport efter börsens stängning i kväll. Förra måndagen lades det in en gigantisk order på 42 000 säljoptioner i Cisco. Det ger innehavaren rätt att sälja 4,2 miljoner aktier. Med dagens aktiekurs motsvarar det aktier för i runda slängar 2,5 miljarder kronor.

De analytiker och mäklare som jag under dagen talat med är överens om att säljordern pressat aktien den senaste veckan. Dagens rapport skulle kunna frigöra aktien från det här enorma trycket.

Med tanke på att Cisco är det företag som leder tekniksektorn, kan det vara startskottet på ett sent (och välbehövligt) sommarrally här på streetan! I min nästa krönika, kommer jag att berätta om hur rapporten tagits emot av placerarna. Och samtidigt berätta om hur Stockholmsbörsen kommer att öppna på onsdag. (Om alla som handlar på Stockholmsbörsen läser krönikan, förstås...)


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?