1515

Hur högt kan dollarn egentligen nå?

[AUTHORPIC] Under onsdagen noterades 1 dollar till 9.458 svenska kronor. Och många frågar sig hur högt dollarn egentligen kan gå. De flesta analytiker och handlare, som jag talat med under det senaste dygnet, tycks tro att dollarn kommer att fortsätta stärkas på lång sikt och kan nå ända upp till 9.750 SEK inom fyra-sex månader.

För åtta år sedan kunde man växla till sig 1 dollar
för runt 5 svenska kronor, för fyra år sedan fick
man lägga till ett par kronor.

Men vad är det egentligen som har fått dollarkursen att skjuta i höjden? Huvudorsaken är att den amerikanska ekonomin för tillfället går på högvarv. Det går i dagsläget helt enkelt förbaskat bra för USA.

Ytterligare en orsak som flera bedömare pekar på är det senaste årets räntehöjningar. Höjd ränta ger ju vanligtvis starkare valuta.

Men även kapitalflödena har pressat upp dollarn. New York börsen har blivit ett populärt investeringsobjekt för icke-amerikaner, vilket gör de gröna sedlarna eftertraktade.

Kronkursen däremot har påverkats i motsatt
riktning. Förra hösten drog Stockholmsbörsen, med stor andel IT-bolag till sig mycket utländskt kapital. I år har dessa bolags stora vikt inneburit motsatsen, alltså dränage på utländskt kapital.

Den starka dollarn har även påverkat den svenska
turismen här i USA. Jag talade för någon vecka sedan med en svensk läkare, som hyr ut rum till svenskar har i New York. Förra sommaren hade han åtta stycken inneboende, nu har han bara två. Själv är han övertygad om att den svaga kronkursen ligger bakom detta.

Men även euron har tagit mycket stryk mot dollarn. Efter att under dagen ha varit nere och nosat på "all time low" gentemot dollarn, steg euron efter
förväntningar på aktioner från centralbanken.

Detta till trots är inställningen till euron mycket
kritisk. Många här på streetan är faktiskt lite
skadeglada över misslyckandet att skapa en stark
europeisk valuta.

En handlare jag talade med trodde till och med att man inom ett år endast skulle behöva betala 0,6 dollar för en euro, mot dagens 0,89.

Hur som helst gör "våra" exportföretag stora pengar på att ha kostnader i kronor och intäkter i dollar.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?