Annons

Var finns de karismatiska företagsledarna?


Så försvann Jonas Birgersson ut i ett moln av powerpoint-presentationer, gamla fleecetröjor och visioner. Vi får se om Framtidsfabriken nu blir Forntidsfabriken - men det är långt ifrån säkert. Kanske snarare tvärtom.


Samtidigt sålde Johan Staël von Holstein samtliga sina aktier i Icon för 40 miljoner eller 400 miljoner eller vad det nu var, med motiveringen att han behövde lite stålar i plånboken. Han överlämnade därmed sitt företag till en före detta postgeneral, om vilken man väl endast vet att han sannolikt kan mycket om logistik för brevbärare. Birgersson och Stael von Holstein är mycket karismatiska företagsledare - men risken är att de helt enkelt varit överkarismatiska.

För vad är det som driver ett företag mot framgång, egentligen? I allra högsta grad en ledare med utstrålning och visioner. Man kan tycka vad man vill om det - men i ett mediesamhälle som är blixtsnabbt och avslöjande blir det helt enkelt så. Företaget måste ha en personlighet och ett ansikte. Och helst ett ansikte som dessutom kan leverera nyheter på sådär 50 sekunder.

Funderingen uppstod på en frukost med Jan Carlzon nyligen där han utfrågades av Veckans Affärers - icke helt okarismatiske - chefredaktör Bernt Hermele. Janne Carlzon ser bra ut, snackar bra, vågar visa känslor och verkar ärlig och medkännande. Han duckar inte för några frågor, även om de är obehagliga eller personliga. Hur bra han sedan är på mobilt internet, eller vad nu Ledstiernan egentligen satsar på, är mera oklart. Men han ger absolut sitt bolag en personlighet. Sådana ledare med utstrålning blir det alltmer ont om.

En stor ledare är Pehr Gyllenhammar. Viss tveksamhet om det anmäler sig dock vid läsningen av hans nyutkomna memoarbok "Fortsättning följer". Den visar sig nämligen vara endast obetydligt mer upphetsande än en verkstadsmanual för Volvo 240 och går i korthet ut på att tala om: 1. Hur fin familj Gyllenhammar kommer från (gammal och trevlig), 2. Hur svårt det är att göra bilar (kardanaxelns avgörande betydelse för designen) samt 3. Hur många oerhört betydelsefulla människor Gyllenhammar träffat ("och då sa jag till Frankrikes president").

Boken innehåller dessutom massor av korrekturfel, ett redan på sjätte raden i hans CV, vilket ju bara det kan driva en gammal journalist till vansinne. Gyllenhammars betydelse som industrialist kan säkert inte underskattas men han visade sig kanske inte vara riktigt så karismatisk, som jag trodde. Men vem är då det i dag? Inte så många.

Antonia Ax:son Johnson och Ingvar Kamprad tillhör favoriterna. Helt olika, men med en väldig utstrålning och engagemang för sina företag och sin omvärld. För vart tog alla efterföljarna till Werthén, Nicolin och försåvitt också Barnevik egentligen vägen? Ersattes de bara av gråa tjänstemän, pladdrande IT-entrepenörer och anonyma riskkapitalister med större plånbok än huvud? Verkar det inte vara så? Och då har tyvärr både Sverige och svenska företag blivit så mycket tråkigare. Björn Vingård, VD Jerry Bergström AB


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?